Zdrowie

Aronia – Właściwości zdrowotne i cenne wskazówki

Aronia lub aronia melanocarpa jest również znana jako czarna aronia. Przez wielu ludzi uznawana jest za najzdrowszy owoc na świecie, który oferuje więcej korzyści zdrowotnych, niż jakikolwiek inne owoce. Mimo tych niesamowitych właściwości jest wciąż dość mało znana i niedostatecznie doceniana. Poznajmy najważniejsze korzyści, jakie można osiągnąć dzięki jej regularnemu stosowaniu.

Aronia jest jedną z trzech odmian roślin, które produkują jagody z rodziny różowatych. Dzikie owoce jagodowe wykorzystywane są w Rosji, w Ameryce Północnej oraz oczywiście w Europie. Najczęściej wykorzystuje się je do przygotowywania soków, syropów, a także galaretek oraz past i herbat. Aronia jest także wykorzystywana jako środek aromatyzujący lub jako barwnik w napojach i jogurtach.

Krzew tej rośliny osiąga wysokość od 2 do 3 metrów. Roślina ta kwitnie na biało, a kwiatki z czasem przeradzają się w niewielkie jagody o średnicy około 13 milimetrów. Ze względu na cierpki i gorzki smak niewiele jest możliwości wykorzystania owoców. Najczęściej miesza się je z innymi owocami, zwłaszcza w produktach komercyjnych. Wszystko dlatego, że aronia zawiera spore ilości pektyn, które są doskonałym naturalnym środkiem konserwującym.

Na Litwie owoce aronii bardzo często wykorzystywane są do produkcji wina. Natomiast w Polsce aronia jest suszona i wykorzystywana do przygotowania ziołowej herbatki, do której czasami dodaje się inne owoce, takie jak czarna porzeczka. Jednak co najważniejsze, aronia wykorzystywana jest ze względu na wiele korzyści zdrowotnych, dlatego właśnie aronia nazwana super owocem. W ciągu ostatnich dekad te niewielkie ciemnoniebieskie owoce ogromnie zyskały na popularności wśród fanów zdrowej żywności. Czy słusznie? Dowiedzmy się więcej.

Aronia polskim superfood?

Dla wszystkich tych, którzy zastanawiają się, w jaki sposób aronia przewyższa swoją wartością inne owoce, przedstawiamy małe porównanie. W zestawieniu z jagodami, kolejnymi bardzo popularnymi super owocami, które mają wynik ORAC 6,520, aronia ma niesamowitą ocenę ORAC 15,820. Wynik ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) to metoda pomiaru, która służy do zmierzenia zdolności antyoksydacyjnych w różnych produktach spożywczych oraz suplementach diety. Badania wykazały, że żywność, która ma wyższy wynik ORAC, ma więcej korzyści zdrowotnych, niż te z niższym wynikiem.

Rzeczywiści dzięki tym właściwościom te wyjątkowo niepozorne owoce mogą być niesamowitym źródłem wielu cennych składników odżywczych. tym samym mają one znaczny potencjał zdrowotny, pozwalający zapobiegać wielu poważnym chorobom. Poniżej przedstawiamy najważniejsze ustalenia w tym zakresie.

Aronia – Właściwości i korzyści zdrowotne

W ostatnich latach aronia zyskała na sporym zainteresowaniu wśród naukowców. Wszystko to ze względu na jej ciemnofioletowy kolor oraz prawie czarny pigment, który wynika z gęstej zawartości polifenoli oraz antocyjanów. Według badań, na 100 gramów świeżych owoców aronii przypada 1480 miligramów zawartości antocyjanów, a zawartość polifenoli wynosi 1752 miligramów.

  • Właściwości przeciwnowotworowe

Główny składnik, który uznawany jest za przyczynę wszystkich właściwości zdrowotnych aronii, pochodzi z grupy związków chemicznych zwanych polifenolami. Stanowią one silne przeciwutleniacze, które uważa się za pomocne w ochronie organizmu przed uszkodzeniami komórek, spowodowanych przez czynniki rakotwórcze znajdujące się m.in. w alkoholu. Antyoksydanty niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników, zapobiegając wielu poważnym i długotrwałym chorobom. Mają także niebagatelne znaczenie w zakresie ochrony urody, poprzez przeciwdziałanie starzeniu tkanek.

  • Walka z chorobami serca

Względnie spora ilość składników fenolowych jest odpowiedzialna za szeroki zakres korzyści zdrowotnych. Dotychczasowe wyniki przeprowadzonych badań w tym zakresie były naprawdę obiecujące. Stwierdzono również, że fenole są skuteczne w ograniczaniu uszkodzeń miażdżycowych spowodowanych chorobami serca.

  • Właściwości przeciwzapalne

Japońcy naukowcy odkryli, że aronia może również blokować działanie COX-2, który jest zwykle silnym czynnikiem prozapalnym. Poza zdolnością blokowania COX-2 owoce te wykazały także zdolność do zmniejszenia podrażnienia żołądka, które jest wywołane przez niektóre niesteroidowe leki przeciwzapalne.

  • Źródło przeciwutleniaczy

Badania wykazały również, że aronia jest jednym z najbogatszych źródeł antocyjanów. 100 gramów owoców aronii zawiera około 500 miligramów antocyjanów. Po spożyciu aronii może ona zwiększyć zdolność antyoksydacyjną krwi, która chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Poza tym, zawarte w owocach aronii składniki aktywne łączą również korzyści zdrowotne wynikające z działania zielonej herbaty oraz czerwonego wina, zawierających oba rodzaje polifenoli, katechin oraz antocyjanów.

  • Zdrowy układ moczowy

Kolejną korzyścią z włączenia aronii do codziennej diety jest fakt, że pomaga ona utrzymać zdrowe drogi moczowe, skutecznie chroniąc je przed infekcjami. W tym zakresie jej działanie jest dość zbliżone do działania żurawiny. Na całym świecie wiele ludzi cierpi z powodu różnych infekcji dróg moczowych, których głównym powodem jest escherichia coli. Niektóre z objawów tego rodzaju infekcji to częste oddawanie moczu, któremu towarzyszy ból. Ostatnie badania potwierdziły, że aronia oraz żurawina są równie skuteczne w walce z infekcjami dróg moczowych. W rzeczywistości okazało się, że owoce aronii mogą być nawet pięciokrotnie skuteczniejsze niż owoce żurawiny. Wszystko to ze względu na wysoki poziom kwasu chinowego, który jak udowodniono, zapobiega infekcjom dróg moczowych.

  • Kontrola wagi ciała

Owoce aronii okazały się pomocne przy kontrolowaniu masy ciała. Właściwość ta sprawia, że organizm nie przechowuje tłuszczu w okolicach brzucha. Inną dodatkową zaletą spożywania aronii jest fakt, że poprawia ona poziom lipidów oraz cholesterolu w organizmie, w efekcie czego pomaga organizmowi w produkowaniu dobrego cholesterolu.

  • Pozostałe korzyści

Owoce aronii mogą być bardzo korzystne przy zapaleniu stawów, nadciśnieniu, a także przy chorobach sercowo-naczyniowych, a także wielu innych infekcjach. Stwierdzono również, że owoce aronii mogą przyczynić się do wzmocnienia naczyń krwionośnych, wsparcia naturalnej odporności, a także obniżeniu poziomu ciśnienie krwi, a nawet w opóźnieniu naturalnego procesu starzenia się skóry.

Ewentualne skutki uboczne działania aronii

Chociaż nie odnotowano żadnych zgłoszeń odnośnie istotnych skutków ubocznych po spożywaniu owoców aronii, to jednak jest to substancja roślinna, a więc u niektórych osób może występować reakcja alergiczna. Osoby, które spożywając aronie, odczują jakikolwiek dyskomfort od razu powinny skonsultować się z lekarzem.

Zalecane dawkowanie

Ponieważ lista problemów zdrowotnych wywołanych przez komórkowy proces utleniania jest nieskończona, to aronia jest nadal poddawana szeroko zakrojonym badaniom. Mają one na celu sprawdzenie możliwości wykorzystania tych wyjątkowych owoców w zakresie ochrony zdrowia, przy takich dolegliwościach jak cukrzyca oraz zaburzenia neurologiczne.

Najczęściej w sprzedaży aronia dostępna jest w postaci soku, ekstraktu lub proszku. Można ją bez problemu kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością. Świeżo zerwane owoce aronii mają około 20 % cukru, jednakże słodycz ta jest równoważona przez wysoką ilość garbników oraz innych substancje organiczne. To właśnie one są odpowiedzialne za kwaskowaty oraz cierpki smak owoców. Niezależnie od tego, czy aronia przyjmowana jest w postaci kapsułek wypełnionych proszkiem, czy też płynnego ekstraktu, zazwyczaj zaleca się dzienną dawkę, która wynosi od 150 do 400 miligramów. Aronię należy spożywać w takiej formie po posiłku.

Podsumowanie

Aronia to niezwykle odżywcza roślina owocowa, która oferuje bardzo wysoką ilość zdrowych składników, głównie w postaci przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów i składników odżywczych. Chociaż wciąż pozostaje do przeprowadzenia wiele badań nad tymi owocami oraz ich zaletami zdrowotnymi, coraz częściej umieszcza się je na krótkiej liści najzdrowszych produktów odżywczych na świecie.

Pokarz więcej

Redakcja

Redakcja serwisu to zespół kilku pełnych pasji i zaangażowania osób, które pragną tworzyć i redagować pomocne artykuły poradnikowe.

Artykuły powiązane

Close