Zdrowie

Jagody goji – Właściwości odżywcze i zdrowotne

Jagody goji stały się w ostatnim czasie niezwykle popularne, ze względu na swoje wspaniałe właściwości odżywcze i zdrowotne. Coraz częściej spotkać je można w zdrowych przekąskach, płatkach czy przepisach na koktajle lub desery. W Tybecie stosuje się je już od wielu setek lat, a osoby regularnie je spożywające dożywają bardzo późnego wieku.Przedstawiamy najważniejsze ich wartości odżywcze i wpływ na zdrowie.

Medycyna tybetańska poleca stosować owoce goji m.in. przy:

  • leczeniu chorób nerek,
  • zaburzeniach czynności wątroby,
  • w celu obniżenia cholesterolu,
  • obniżenia ciśnienia krwi,
  • oczyszczania krwi,
  • łagodzenia chorób oczu,
  • wysypek skórnych,
  • łuszczycy,
  • depresji,
  • alergii,
  • bezsenności,
  • przewlekłych chorób wątroby,
  • cukrzycy,
  • gruźlicy.

Jagody goji są również wykorzystywane przez Tybetańczyków w celu zwiększenia trwałości produktów, oraz jako środek wzmacniający organizm i poprawiający ogólny stan zdrowia. W niektórych rejonach Tybetu oraz innych państw tego regionu, wielu ludzi, którzy regularnie spożywają te wyjątkowe owoce, dożywa ponad 100 lat, bez żadnych większych problemów zdrowotnych. Również współcześni miłośnicy zdrowego żywienia wskazują, że regularne spożywanie tych owoców daje wyraźne efekty, takie jak poprawa wzroku, przywrócenie koloru włosów, poprawa nastroju, zauważalna poprawa poziomu energii, lepszy sen, silniejszy układ odpornościowy i więcej radości z życia.

Wartości odżywcze jagód goji

  • 18 cennych aminokwasów i duża ilość białka wynosząca ok. 13%,
  • 21 pierwiastków śladowych, w tym cynk, wapń, german, selen i fosfor,
  • jedno z największych źródeł przeciwutleniaczy, które zapewniają działanie anty-aging,
  • 180% zalecanego dziennego spożycie witaminy A z jedynie 30g porcji,
  • witamina B1, B2, B6,
  • witamina E – bardzo rzadka w owocach,
  • więcej witaminy C niż w pomarańczy,
  • zawiera środek przeciwzapalny, beta-sitosterol, który obniża stężenie cholesterolu,
  • kwasy tłuszczowe omega-6, takie jak kwas linolowy, które regulują hormony i stymulują utratę tłuszczu,
  • pełną gama antyoksydantów karotenoidów, w tym beta-karoten – lepsze źródło niż marchew oraz zeaksantynę, która chroni oczy. Jagody goji są najbogatszym źródłem karotenoidów ze wszystkich znanych produktów spożywczych,
  • 15 razy więcej żelaza niż szpinak,
  • składniki anty-bakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Zawarte w owocach goji składniki aktywne wspaniale wzbudzają poczucie dobrego samopoczucia i optymizmu, a także wspierają układ odpornościowy. Stanowią również doskonałe źródło selenu i germanu, a tym samym stosuje się je w wielu badaniach klinicznych z udziałem pacjentów z nowotworami. U pacjentów poddawanych chemioterapii jagody znacząco chronią wątrobę. W tym zakresie mogą wspomóc działanie innych środków naturalnych, takich jak ostropest plamisty.

W medycynie Wschodu mówi się, że jagody goji korygują niedobór chi. Oznacza to, że ​​osoby z niskim zużyciem energii, bezsennością, kołataniem serca, a nawet z lękami, są wyciszeni po ich spożyciu.

Wspaniałe korzyści dla wzroku

Jagody goji są przede wszystkim bogate w przeciwutleniacze, zwłaszcza karotenoidy, takie jak zeaksantyna. Jednym z kluczowych zadań zeaksantyny jest ochrona siatkówki oka, pochłaniającej światło niebieskie i działającej jako naturalny przeciwutleniacz. Zwiększone spożycie pokarmów zawierających zeaksantynę może istotnie zmniejszać ryzyko zachorowania na związane z zaawansowanym wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD), głównej przyczyny utraty wzroku i ślepoty, głównie u osób powyżej 65 roku życia.

Wzmocnienie odporności i efekt anti-aging

Jagody goji zwierają unikalne polisacharydy, znane jako cząsteczki LBP1 LBP2, LPB3 i LPB4. Działają one razem, aby wzmocnić układ odpornościowy i nie występują w żadnym innym znanym źródle naturalnym. W tym zakresie mogą stanowić wspaniałe uzupełnienie innych środków naturalnych, działających na układ odpornościowy, takich jak czarny bez czy też czystek.

Związki aktywne goji stymulują także przysadkę mózgową w przedniej części mózgu do produkcji hormonu wzrostu, niezwykle ważnego dla prawidłowego rozwoju organizmu. Hormon ten spowalnia, a nawet odwraca niektóre z objawów starzenia się. Od wieków ludzie w Azji, którzy zwyczajowo spożywają jagody goji, mają udokumentowane dłuższe i zdrowsze życie, jedynie z małymi lub bez epizodów występowania chorób serca, udaru mózgu, wysokiego ciśnienia krwi, raka, cukrzycy, choroby Alzheimera, fibromialgii, tocznia, stwardnienia rozsianego, itp.

Wartość ORAC

Jagody goji są również najpotężniejszym na świecie produktem roślinnym zapobiegającym starzeniu. Są oceniane jako numer 1 na skali ORAC, która mierzy poziom antyoksydantów w żywności.

Kwasy omega

Jagody goji są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega, które w organizmie są wykorzystywane do produkcji hormonów oraz sprawnego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu. W szczególności ważny jest kwas linolowy. Współczesna nauka wykazała, że ​​te jasno czerwone jagody zawierają nie tylko bardzo wysoki poziom przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, ale także z wiele unikalnych fitochemikaliów, polisacharydy i związki kompleksowe, których działanie naukowcy dopiero zaczynają rozumieć.

Jak smakują jagody goji?

Jagody goji mają nieco pikantny smak, z nutą pewnej słodkości i kwasowości jednocześnie. Po wysuszeniu, mają podobny kształt i teksturę do rodzynki.

Więc już się nie zastanawiaj! Jedz 1-2 garści suszonych jagód goji codziennie, a na pewno poczujesz jaką wielką siłę posiadają!

Pokarz więcej

Redakcja

Redakcja serwisu drakka.pl to zespół kilku pełnych pasji i zaangażowania osób, które pragną tworzyć i redagować pomocne dla wielu artykuły poradnikowe. Dostępne w portalu treści mają charakter inspiracyjny i pomocniczy, pozwalający lepiej rozwiązywać problemy dnia codziennego. Odpowiadają one potrzebom i zainteresowaniom szerokiej grupy czytelników, niezależnie od wieku i płci.

Artykuły powiązane

Sprawdź także
Close
Back to top button