Zdrowie

Dynia – Sprawdź jej korzyści odżywcze i zdrowotne

Dynia to niezwykle piękne i okazałe warzywo, o wielu cennych właściwościach odżywczych. Z tego powodu coraz częściej gości na naszych stołach, w bardzo różnej formie. Oprócz niezwykle pożywnego miąższu, dostarcza także bardzo zdrowych pestek, które służą za wspaniałą przekąskę lub surowiec do wytwarzania oleju. W niniejszym artykule wskazujemy na najważniejsze jej właściwości i zastosowania w zdrowej diecie.

Dynia jest niezwykle bogata w rozmaite składniki odżywcze, a przede wszystkim przepełniona witaminami i minerałami, a do tego zawiera mało kalorii. Istnieje wiele twórczych sposobów na dodanie dyni do swojej codziennej diety, w tym do deserów, zup, sałatek, konfitur, a nawet stosowanie jako substytutu masła. Poznajmy najważniejsze fakty o tym niezwykłym warzywie i dowiedzmy się dlaczego warto po nią jak najczęściej sięgać.

Kilka faktów o dyni

Oto kilka kluczowych informacji o dyni:

  • dynie są bogatym źródłem witaminy A, a w zasadzie jej prekursora czyli przeciwutleniającego beta-karotenu,
  • potas zawarty w dyni może mieć korzystny wpływ na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi,
  • przeciwutleniacze i witaminy, zawarte w dyni mogą, zapobiec zwyrodnieniowemu uszkodzeniu oczu,
  • świeże dynie należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, przez okres do 2 miesięcy,
  • puree z dyni może być stosowane jako zamiennik dla masła lub oleju w różnych recepturach piekarniczych.

Dynia ma niezwykle dużo składników odżywczych, co oznacza, że ma wysoką zawartość witamin i minerałów, ale jednocześnie względnie mało kalorii. Według bazy danych USDA National Nutrient, jedna filiżanka gotowanej i odsączonej dyni, bez dodatku soli zawiera jedynie ok. 49 kalorii, a także:

  • 1,76 g białka,
  • 0,17 g tłuszczu,
  • 0 g cholesterolu,
  • 12 g węglowodanów (w tym 2,7 g błonnika i 5,1 g cukru).

Spożywanie jednej filiżanki gotowanej dyni dziennie zapewniałoby ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, 20% dziennej wartości dla witaminy C, 10% lub więcej witaminy E, a także sporą część na ryboflawinę, potas, miedź i mangan. Ponadto, zaspokajałoby co najmniej 5 % potrzeb organizmu na tiaminy, witaminę B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy, a także niacynę, żelazo, magnez i fosfor.

Oczywiście świeże dynie i przygotowane samemu zapewniają najwięcej korzyści zdrowotnych, ale dynia w puszkach może być również doskonałą alternatywą.

Możliwe korzyści dla zdrowia ze spożywania dyni

Spożywanie owoców i warzyw wszelkiego rodzaju od dawna jest wiązane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia wielu problemów zdrowotnych, związanych ze stylem życia. Wiele badań sugeruje, że rosnące spożycie pokarmów roślinnych, takich jak dynia, zmniejsza m.in. ryzyko otyłości i ogólnej śmiertelności z powodu cukrzycy, czy chorób serca. Zapewnia także zdrową cerę i włosy, wzrost energii, oraz ogólnie lepsze samopoczucie.

Dynia jest jednym z najbardziej znanych źródeł beta-karotenu, silnego antyoksydantu, dostępnego głównie w pomarańczowych warzywach i owocach. Jest on przekształcany w witaminę A w organizmie. Spożywanie żywności bogatej w beta-karoten, może zmniejszyć ryzyko rozwoju pewnych typów raka, zapewnia lepszą ochronę przed astmą i chorobami serca, a także opóźnia starzenie się i degenerację organizmu.

Dynia – Zawartość błonnika, potasu i witamin dla zdrowego serca

Spożywanie odpowiedniej ilości potasu jest prawie tak samo ważne jak zmniejszenie ilości sodu. Ma to szczególne znaczenie w leczeniu nadciśnienia tętniczego, czyli nadciśnienia krwi. Inne pokarmy, które są bogate w potas, to m.in. kantalupa, ananas, pomarańcze, pomidory, szpinak i banany. Zwiększone spożycie potasu wiąże się także z mniejszym ryzykiem wystąpienia udaru, ochroną przed utratą masy mięśniowej, utrzymaniem gęstości mineralnej kości i zmniejszeniem tworzenia się kamieni nerkowych.

Badania wykazały pozytywne korzyści z diety bogatej w beta-karoten na raka prostaty. Według jednego z wyników, beta-karoten ma związek ze zmniejszonym prawdopodobieństwem rozwoju raka jelita grubego.

Przeciwutleniacze, takie jak witamina C, witamina E i beta-karoten, z których wszystkie dostarcza dynia,  wspierają zdrowie oczu i zapobiegają zwyrodnieniowym uszkodzeniom, w tym związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej.

Dla kobiet w wieku rozrodczym, spożycie żelaza ze źródeł roślinnych, takich jak szpinak, fasola, dynia, pomidory, buraki, wydaje się naturalnie stymulować płodność. Pochodzący z dyni beta-karoten przekształca się w organizmie w witaminę A, która jest niezbędna w czasie ciąży i laktacji, także do syntezy hormonów.

Pokarmy roślinne, takie jak dynie, które są bogate w witaminy C i beta-karoten, oferują także zwiększenie odporności, poprzez ich potężną kombinację składników odżywczych.

Jak włączyć dynię do diety?

Szukaj słodkich odmian dyni do gotowania. Upewnij się, że dynia ma kilkunastocentymetrowy trzon, i że jest twarda oraz ciężka, jak na swój rozmiar. Przechowuj dynie w chłodnym i ciemnym miejscu przez okres do dwóch miesięcy.

Można z niej wykonywać puree i stsować zamiast oleju lub masła w dowolnej recepturze wypieku. Popularne jest również przygotowywanie deseru z dyni, łącząc puree z jogurtem greckim, miodem, cynamonem i kakao.

Pokarz więcej

Redakcja

Redakcja serwisu to zespół kilku pełnych pasji i zaangażowania osób, które pragną tworzyć i redagować pomocne artykuły poradnikowe.

Artykuły powiązane

Close