Witamina B1 czyli cenna dla zdrowia tiamina
Witamina B1, inaczej nazywana tiaminą, należy do grupy ważnych dla zdrowia związków aktywnych, które rozpuszczają się w wodzie. Z tego względu jej nadmiar jest wydalany z organizmu, dlatego musi być ona dostarczana w pożywieniu każdego dnia. Cechą charakterystyczną witamin z grupy B jest to, że najlepiej działają kompleksowo, to znaczy gdy przyjmujemy w tym samym czasie kilka różnych witamin z grupy B. Najsilniej i najkorzystniej dla naszego organizmu działa połączona dawka witaminy B1, B2 oraz B6.
Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę osób dorosłych wynosi od 1 do 1,5 mg. Jednak istnieją sytuacje, w których istnieje konieczność zwiększenia tej dawki. Przede wszystkim kobiety w ciąży i w trakcie laktacji potrzebują większej ilości tej witaminy, która wynosi zazwyczaj 1,5 – 1,6 mg. Zapotrzebowanie na witaminę B1 wzrasta również w czasie choroby, po zabiegach chirurgicznych oraz w okresie zwiększonego stresu. W takich sytuacjach suplementacja witaminą B1 jest wskazana. Zazwyczaj dostępna jest w dawkach 50 mg, 100 mg oraz 500 mg.
Witamina B1, inaczej nazywana tiaminą, pełni w organizmie człowieka szereg bardzo ważnych funkcji. Przede wszystkim zapewnia prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego. W sytuacjach zwiększonego stresu, choroby czy urazach wskazana jest jej zwiększona suplementacja. Dostarczenie odpowiedniej dawki tiaminy jest niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Generalnie pomaga nam walczyć ze stresem i złym samopoczuciem, należy jednak uważać, aby dzienna dawka tej witaminy nie przekroczyła 10 g, ponieważ może dojść wtedy do przedawkowania i wystąpienia pewnych skutków ubocznych, takich jak drżenie mięśni i nadpobudliwość nerwowa.
Witamina B1 – Korzyści dla zdrowia
- wykazuje korzystne działanie na system nerwowy, na układ mięśniowy oraz czynność serca,
- poprawia sprawność umysłową,
- jest pomocna w zwalczaniu choroby lokomocyjnej,
- usprawnia proces trawienia, zwłaszcza węglowodanów,
- usprawnia proces leczenia niektórych chorób, np. półpaśca,
- wspomaga proces wzrostu.
Objawy niedoboru witaminy B1
Dieta uboga w tiaminę może powodować chorobę Beriberi. Jej początkowymi objawami jest brak apetytu, dyskomfort w jamie brzusznej oraz chroniczne zmęczenie. Nieleczona choroba może prowadzić do poważnego osłabienia układu nerwowego, a nawet śmierci.
Objawy przedawkowania witaminy B1
Z racji tego, że tiamina należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie bardzo ciężko jest ją przedawkować. Jej nadmiar usuwany jest codziennie z organizmu wraz z moczem i nie jest gromadzona w narządach. Jeżeli jednak suplementacja witaminą B1 przekracza dziennie 5-10 g może dojść do przedawkowania. Jego objawem jest przede wszystkim drżenie mięśni, ale też obrzęki, opryszczka, wzmożona pobudliwość nerwowa oraz alergia.
Naturalne źródła witaminy B1 w żywności
Głównymi źródłami witaminy B1 są produkty roślinne, jednak znaleźć ją można także w nabiale i mięsie. W przypadku jej niedoborów najczęściej poleca się spożywać ryż, grube kasze, orzeszki ziemne, otręby, owsiankę, pełne ziarno pszenicy, drożdże piwne, a także chudą wieprzowinę, mleko i większość jarzyn.