Styl życia

Jak zrobić idealny krem czekoladowy do tortu?

Żaden tort nie może się obyć bez słodkiego akcentu, czyli kremu. Możemy nim obłożyć cały tort, jak i ozdobić za pomocą szprycy. Jedno jest pewne – powinien być słodki, puszysty, o gładkiej konsystencji. Sprawdź jak zrobić znakomity krem czekoladowy do tortu!

O czym należy pamiętać przygotowując krem czekoladowy?

Przyrządzając krem czekoladowy należy trzymać się kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim gotując śmietankę nie można dopuścić do wrzenia, bo może się zważyć. Lepiej gotować ją powoli na wolnym ogniu. Krem przygotujemy z różnych czekolad – białej, mlecznej lub gorzkiej. Warto pamiętać, że im więcej zawiera miazgi kakaowej, tym krem będzie miał gładszą konsystencję. Do kremu nie należy wykorzystywać nadziewanych czekolad. Lepiej się nimi zajadać samodzielnie lub przygotować inny pyszny przepis.

Przepis na krem czekoladowy do tortu

Krem czekoladowy można zrobić zarówno z białej, jak i ciemnej czekolady. My proponujemy wersję ciemną, która podkreśli walory wizualne tortu. Do przygotowania kremu należy przygotować następujące składniki:

  • Czekolada – 250 g czekolady Wedel gorzkiej
  • 100 g śmietanki do ciast 12 %
  • 80 g masła
  • 100 g bitej śmietany

W pierwszej kolejności należy posiekać czekoladę i zagotować śmietankę. Gdy już będzie gorąca zalewamy rozdrobnioną czekoladę. Czekamy około pół minuty, aż się rozpuści i dokładnie mieszamy. Powinna powstać gładka, jednolita masa. W razie potrzeby można dodać odrobinę śmietanki i wymieszać. Masę wkładamy do lodówki i czekamy aż trochę zgęstnieje. Następnie odejmujemy około 250 g masy i ogrzewamy w kąpieli wodnej. Woda nie powinna być wrząca, a jedynie gorąca. Gdy krem będzie ciepły, dodajemy masło i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, tak by powstał puszysty krem. Mieszamy dwie masy i gotowe!

Jak wykorzystać krem czekoladowy?

Krem czekoladowy przyrządzamy z myślą o przełożeniu tortu, jednak idealnie sprawdzi się również jako element ozdobny wypieku. Warto za pomocą szprycy o różnych końcówkach stworzyć piękne dekoracje – wszystko zależy od naszej inwencji twórczej! Jeżeli zostanie nam trochę kremu można wykorzystać go do ozdobienia deserów lodowych lub ciasteczek. Szukasz innych pysznych przepisów? Sprawdź propozycje na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl.

Pokarz więcej

Redakcja

Redakcja serwisu drakka.pl to zespół kilku pełnych pasji i zaangażowania osób, które pragną tworzyć i redagować pomocne dla wielu artykuły poradnikowe. Dostępne w portalu treści mają charakter inspiracyjny i pomocniczy, pozwalający lepiej rozwiązywać problemy dnia codziennego. Odpowiadają one potrzebom i zainteresowaniom szerokiej grupy czytelników, niezależnie od wieku i płci.

Artykuły powiązane

Back to top button