Zdrowie

5 zalet z pieczenia z mąki kokosowej

Mąka kokosowa powstaje z substancji stałych kokosa, które są bardzo drobno zmielone. Posiada łagodny smak i zapach kokosa. To sprawia, że mąka kokosowa nadaje się do receptur, które wykorzystują mąkę, ale nie mają innych silnie aromatyzowanych składników, jak chociażby kakao w proszku lub przyprawy. Jest ona również bardzo lekka, dlatego szczególnie nadaje się do ciast, babeczek i naleśników.

Popularność mąki kokosowej rośnie na Zachodzie, a to ze względu na jej znaczne korzyści zdrowotne, które znacznie przewyższają te, które posiada zwykła mąka pszenna. Coraz częściej osoby dbające o zdrowie i wygląd sięgają po mąkę kokosową. Dlatego też mamy coraz więcej książek kucharskich, które przedstawiają przepisy z wykorzystaniem mąki kokosowej.

Mąka kokosowa w codziennej diecie

Poniżej znajduje się 5 korzyści wynikających z zamiany zwykłej mąki pszennej na mąkę kokosową.

  1. Mąka kokosowa jest bezglutenowa

Największą zaletą mąki kokosowej jest to, że pozbawiona jest ona glutenu. To oznacza, że nie posiada ona żadnych cząstek białkowych glutenu, które spotkać można w pszenicy, życie i jęczmieniu, a także innych ziarnach. Gluten jest silnie uczulający, a nawet może być śmiertelnym zagrożeniem dla osób z celiakią (jest to stan, w którym gluten uszkadza błonę śluzową jelita cienkiego, powodując wchłaniania składników odżywczych). Jednakże pojawia się coraz więcej dowodów na to, że gluten jest niezdrowy dla każdego. Może powodować letarg, zmęczenie, zaćmienie mózgu, wzdęcia i inne. Na szczęście bezglutenowe diety stają się bardzo łatwe, a wszystko to dzięki dostępności bezglutenowych produktów, takich jak właśnie mąka z orzechów kokosowych.

  1. Mąka kokosowa jest bogata w błonnik

Według badań, które opublikowano w grudniu 2006 roku w Innovative Food Science & Emerging Technologies, dodając do codziennej diety mąkę kokosową, można zmniejszyć ryzyko chorób serca i obniżyć poziom cholesterolu. Takie działanie może ustrzec nas również przed cukrzycą i nowotworami. Naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia z siedzibą na Filipinach uważają, że te korzyści wynikają z wysokiej zawartości błonnika. Porcja 100 gramów mąki kokosowej zawiera aż 39 gramów błonnika, co daje liczbę dwa razy większą niż w przypadku otrębów pszennych. Autor książki z przepisami wykorzystującymi mąkę kokosową twierdzi, że dzienne zapotrzebowanie na błonnik u dorosłego człowieka może dostarczyć 20-35 gramów mąki kokosowej. Zaleca on dodawanie 1-2 łyżek mąki kokosowej do sosów, zup, zapiekanek czy koktajli.

  1. Mąka kokosowa ma wysoką zawartość zdrowych tłuszczy

Ponieważ pochodzi ona z substancji stałych kokosa, mąka kokosowa zachowuje wiele tłuszczów zawartych w orzechu kokosowym. Porcja 100 gramów mąki kokosowej zawiera 8,7 gramów tłuszczów, z czego 8 gramów to nienasycone tłuszcze. Większość z tych tłuszczy to trójglicerydy o średnich łańcuchach (MCT). Podstawowe tłuszcze ochronne z właściwościami przeciwgrzybicznymi, przeciwwirusowymi i przeciwbakteryjnymi. Wykazano również, że MCT zwiększa metabolizm, zatem mąka kokosowa nadaje się do utraty masy ciała.

  1. Mąka kokosowa jest bezpieczna dla diabetyków

Ponieważ mąka z kokosa jest bogata w błonnik i ma stosunkowo niską zawartość węglowodanów, w porównaniu do mąki pszennej, ma ona łagodny wpływ na poziom cukru we krwi. Dlatego też mąka kokosowa jest doskonałym produktem dla diabetyków, a także dla wszystkich tych, którzy chcą się pozbyć zalegającego cukru we krwi.

  1. Mąka kokosowa zawiera białka

Chociaż mąka kokosowa w pełni jest wolna od białek glutenu, to jednak posiada zupełnie inne białka. W rzeczywistości 100 gramów mąki kokosowej zawiera 19,3 gramów białka, co daje 38% naszego dziennego zapotrzebowania na białko. To znacznie większa ilość białka, aniżeli w innych najlepszych mąkach, takich jak biała, kukurydziana czy żytnia. W związku z tym mąka kokosowa jest cennym składnikiem dań dla wegetariańskich lub wegańskich kulturystów. Wszystko to dlatego, że posiada białko, które jest niezbędne do naprawy i budowania komórek.

Pokarz więcej

Redakcja

Redakcja serwisu drakka.pl to zespół kilku pełnych pasji i zaangażowania osób, które pragną tworzyć i redagować pomocne dla wielu artykuły poradnikowe. Dostępne w portalu treści mają charakter inspiracyjny i pomocniczy, pozwalający lepiej rozwiązywać problemy dnia codziennego. Odpowiadają one potrzebom i zainteresowaniom szerokiej grupy czytelników, niezależnie od wieku i płci.

Artykuły powiązane

Sprawdź także
Close
Back to top button