Zdrowie

Marakuja – Właściwości odżywcze i lecznicze

Owoce marakui wykazują wiele właściwości – zarówno tych stricte prozdrowotnych, jak i z wiązanych z troską o urodę czy dobre samopoczucie. Marakuja dodaje energii, wspiera naturalną odporność, poprawia stan skóry, usuwa nadmiar wody z organizmu, wspomaga układ nerwowy oraz procesy metaboliczne zachodzące w komórkach ciała, poprawia pamięć i koncentrację, zapobiega anemii, pomaga w zaburzeniach snu, czy leczeniu astmy. Odżywia cały organizm, przede wszystkim skórę, a wspaniałym wyglądem oraz niesamowitym zapachem i smakiem karmi także nasze zmysły.

Marakuja, zwana też passiflorą lub męczennicą, pochodzi z Ameryki Południowej. Ciekawa jest etymologia poszczególnych jej nazw. Nazwa passiflora, czy też męczennica, wywodzi się od struktury i formy kwiatów owocu, który kojarzy się z koroną cierniową Chrystusa, w szczególności jego pasją i cierpieniem. Z kolei marakuja pochodzi od indiańskiego określenia, oznaczającego w dosłownym tłumaczeniu „owoc jedzony jednym haustem”. Występuje w dwóch odmianach: żółtej i fioletowej.

Właściwości odżywcze marakui

Żółta marakuja to odmiana chętniej wykorzystywana w przemyśle spożywczym, wykazująca bardziej kwaskowaty smak, niż fioletowa, która jest słodko–kwaśna. Obie odmiany łączą podobne właściwości odżywcze i lecznicze.

100 gramów marakui  dostarcza 97 kcal. Niemal wszystkie z nich pochodzą z zawartych w tym owocu cukrów – 23 g węglowodanów, około 0,7 g tłuszczu, 2,2 g białka. Ponad 70% jej masy stanowi jednak woda, stąd właśnie marakuja jest tak soczysta. Passiflora jest bogatym źródłem witamin, a przede wszystkim witaminy A i C oraz w mniejszych ilościach E, K, B6, ryboflawiny, niacyny i kwasu foliowego. Ponadto, w marakui znajdziemy znaczne ilości mikro i makroelementów, takich jak potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń, dużo błonnika oraz alkaloidy, takie jak harman, czy karotenoidy.

Marakuja jest niezwykle bogata w cenny błonnik

Marakuja jest przede wszystkim bogatym źródłem błonnika, który usprawnia działanie układu trawiennego oraz redukuje dolegliwości pokarmowe na tle nerwowym, m.in. nerwicę żołądka. Ponadto, przyśpiesza eliminację toksyn i oczyszczanie organizmu, wspomaga pracę jelit, szybciej syci i pozwala kontrolować nadmierny apetyt. Zawarty w marakui błonnik pomaga również w walce z chorobami układu krążenia – obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom insuliny, zapobiegając wahaniom poziomu cukru we krwi.

Marakuja jest bogata w witaminę A i C

Witamina A poprawia jakość widzenia, pomaga w zwalczaniu infekcji i wspomaga wzrost zdrowych komórek. Utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, zapewnia normalny wzrost kości i zębów, chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami. W 100 g owocu możemy znaleźć ok. 40 μg witaminy A.

Witamina C jest niezwykle cennym przeciwutleniaczem, który aktywuje wiele enzymów, ułatwia asymilację żelaza, wzmacnia dziąsła i zęby, zabija bakterie wywołujące próchnicę zębów, wzmacnia odporność organizmu na infekcje, ułatwia gojenie się ran oraz stabilizuje psychikę. W 100 g owocu możemy znaleźć ok. 30 mg witaminy C.

Marakuja bogata w potas oraz inne minerały

100 g tego owocu zawiera aż 278 mg obniżającego ciśnienie krwi potasu, a także inne związki o takich właściwościach. Potas obok sodu, magnezu i wapnia jest jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Umożliwia generowanie impulsów elektrycznych w komórkach naszego ciała, w tym w komórkach mięśni serca, czyli odpowiada za każde jego uderzenie. Potas bierze również udział w procesach, w których nasze komórki syntetyzują białka, które z kolei są budulcem mięśni. Pomaga tym samym utrzymać prawidłową masę mięśniową. Nasiona marakui obniżają także ogólny poziom lipidów, trójglicerydów oraz cholesterolu.

Marakuja w kuchni

Owoce marakui mają kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ, o delikatnym słodko-kwaśnym smaku. Zjada się je zazwyczaj na surowo wraz z pestkami lub bez nich. Owoce są też wykorzystywane do produkcji jogurtów, soków, lodów i dżemu. Marakuja pasuje także do potraw z kurczaka, ryb i wieprzowiny, którym nadaje egzotycznego posmaku.

Zastosowanie marakui w kosmetyce

W kosmetyce olejek z marakui przeznaczony jest do pielęgnacji każdego rodzaju cery, jednak najlepiej sprawdza się w przypadku cery naczyniowej. Poleca się go w takim przypadku głównie dzięki zawartości witamin C i K. Olejek z pestek marakui to także sprawdzony sposób na przebarwienia skórne oraz ratunek dla skóry oparzonej promieniowaniem słonecznym. Zawarte w olejku składniki odżywcze, zwłaszcza likopen, pomagają skórze w jej szybkiej regeneracji i odbudowie zniszczonej struktury.

Olejek znalazł również zastosowanie jako odżywka na włosy suche i zniszczone. Działa on również przeciwzapalnie. Uzyskany z nasion składnik aktywny jest niezwykle bogaty w kwasy tłuszczowe omega-6, które skutecznie niwelują ból oraz łagodzą wszelkie stany zapalne. Dzięki tej właściwości stosowany jest w masażach dla bolących i zmęczonych mięśni.

Pokarz więcej

Redakcja

Redakcja serwisu drakka.pl to zespół kilku pełnych pasji i zaangażowania osób, które pragną tworzyć i redagować pomocne dla wielu artykuły poradnikowe. Dostępne w portalu treści mają charakter inspiracyjny i pomocniczy, pozwalający lepiej rozwiązywać problemy dnia codziennego. Odpowiadają one potrzebom i zainteresowaniom szerokiej grupy czytelników, niezależnie od wieku i płci.

Artykuły powiązane

Sprawdź także

Close
Back to top button
Close