Zdrowie

Kasza gryczana na zdrowie i szczupłą figurę

Kasza gryczana to niezwykle zdrowy i lekceważony składnik odżywczy, który może pomóc przy wielu problemach zdrowotnych. Wspaniale wspomaga proces odchudzania, dostarcza wielu cennych składników, a także zapewnia spore ilości energii. Poznajmy jej najważniejsze właściwości i korzyści stosowania w codziennej diecie.

Istnieją kraje, w których spożywa się ją bardzo często doceniając jej smak i wartości odżywcze. W Polsce także spożywamy kaszę gryczaną, lecz nie gości ona tak często na naszych stołach, jak powinna. W dawnych czasach niepaloną i łamaną na drobno zalecano do spożycia małym dzieciom. Jak i osobom chorym, czy słabym fizycznie, jako wartościowy produkt odżywczy. W czasach współczesnych kasza gryczana również jest stosowana w diecie, np. u osób z chorobą wrzodową.

Cenne właściwości kaszy gryczanej

  • jest lekkostrawna,
  • posiada duże ilości białka,
  • nie zawiera tłuszczu,
  • nie posiada glutenu,
  • wykazuje działanie rozgrzewające,
  • wywar z gotowanej kaszy gryczanej zapobiega biegunkom,
  • bardzo dobrze wpływa na organizm człowieka dostarczając siły i energii,
  • jest produktem umiarkowanie kalorycznym,
  • jest produktem sycącym, czyli jest cennym pokarmem dla osób dbających o linię, bądź będących na diecie odchudzającej,
  • posiada sporą zawartość błonnika, który sprzyja szybszemu metabolizmowi, co jest również ważne dla osób pragnących nie przytyć lub schudnąć,
  • poza tym odkwasza organizm człowieka,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • poprawia wyniki morfologi,
  • wskazana jest w chorobach jelitowych, spowodowanych niewłaściwym metabolizmem
    – posiada kwas foliowy,
  • jest bogata w witaminę B1, B2, B6, oraz witaminę K i PP, czyli dobrze wpływa na układ nerwowy,
  • a także w pierwiastki chemiczne, jak: potas, wapń, żelazo, a także cynk i krzem.

Jak powstaje kasza gryczana?

Kasza gryczana powstaje z obłuskanych nasion gryki. Ze względu na obróbkę wyróżnia się kilka jej rodzajów, a jedną z najbardziej popularnych jest kaszę zwykła, czyli nieprażona. Bardzo często w sklepach dostępna jest również kasza gryczana prażona, jak również kasza cała, albo łamana na drobno, zwana krakowską.

Aby kasza mogła znaleźć się na półkach sklepowych musi przejść wiele etapów wytworzenia:

  • najpierw następuje sianie zboża gryki,
  • po wyrośnięciu i uzyskaniu przez nią dojrzałości następuje koszenie,
  • dalej pozyskiwanie kaszy poprzez np. młócenie,
  • następnie podlega ona czyszczeniu, czyli następuje usunięcie z niej nieczystości,
  • potem następuje sortowanie, mające na celu usunięcie ziaren, o niepełnej wartości odżywczej,
  • dalej następuje parowanie, czyli suszenie, którego zadaniem jest usunięcie gorzkiego jej smaku,
  • w następnym etapie poddawana jest obłuskiwaniu,
  • na końcu następuje łączenie różnych kasz ze sobą.

Wykorzystanie kaszy gryczanej w kuchni

Kasza gryczana znajduje szerokie zastosowanie w gastronomii, głównie jako dodatek do dań gorących. W 100 gramach gotowanej czystej kaszy znajduje się ok. 140 kcal. Liczba kalorii zwiększa się wraz z dodatkami, np. z sosem grzybowym, gulaszem mięsnym, oraz z sałatkami i surówkami. Może ona stanowić główny składnik kotletów i pulpetów wegetariańskich, jak również bywa stosowana jest do gołąbków, pierogów, czy krokietów.

Kasza gryczana jest niezwykle uniwersalna kulinarnie, to znaczy należy do tych produktów żywnościowych, które można łączyć absolutnie z każdym innym produktem pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Można być również pewnym, że ładnie się wkomponuje i nie zaszkodzi.

Pokarz więcej

Redakcja

Redakcja serwisu drakka.pl to zespół kilku pełnych pasji i zaangażowania osób, które pragną tworzyć i redagować pomocne dla wielu artykuły poradnikowe. Dostępne w portalu treści mają charakter inspiracyjny i pomocniczy, pozwalający lepiej rozwiązywać problemy dnia codziennego. Odpowiadają one potrzebom i zainteresowaniom szerokiej grupy czytelników, niezależnie od wieku i płci.

Artykuły powiązane

Sprawdź także
Close
Back to top button