Kasza gryczana na zdrowie i szczupłą figurę
Kasza gryczana to niezwykle zdrowy i lekceważony składnik odżywczy, który może pomóc przy wielu problemach zdrowotnych. Wspaniale wspomaga proces odchudzania, dostarcza wielu cennych składników, a także zapewnia spore ilości energii. Poznajmy jej najważniejsze właściwości i korzyści stosowania w codziennej diecie.
Istnieją kraje, w których spożywa się ją bardzo często doceniając jej smak i wartości odżywcze. W Polsce także spożywamy kaszę gryczaną, lecz nie gości ona tak często na naszych stołach, jak powinna. W dawnych czasach niepaloną i łamaną na drobno zalecano do spożycia małym dzieciom. Jak i osobom chorym, czy słabym fizycznie, jako wartościowy produkt odżywczy. W czasach współczesnych kasza gryczana również jest stosowana w diecie, np. u osób z chorobą wrzodową.
Cenne właściwości kaszy gryczanej
- jest lekkostrawna,
- posiada duże ilości białka,
- nie zawiera tłuszczu,
- nie posiada glutenu,
- wykazuje działanie rozgrzewające,
- wywar z gotowanej kaszy gryczanej zapobiega biegunkom,
- bardzo dobrze wpływa na organizm człowieka dostarczając siły i energii,
- jest produktem umiarkowanie kalorycznym,
- jest produktem sycącym, czyli jest cennym pokarmem dla osób dbających o linię, bądź będących na diecie odchudzającej,
- posiada sporą zawartość błonnika, który sprzyja szybszemu metabolizmowi, co jest również ważne dla osób pragnących nie przytyć lub schudnąć,
- poza tym odkwasza organizm człowieka,
- obniża poziom cholesterolu,
- obniża ciśnienie krwi,
- poprawia wyniki morfologi,
- wskazana jest w chorobach jelitowych, spowodowanych niewłaściwym metabolizmem
– posiada kwas foliowy, - jest bogata w witaminę B1, B2, B6, oraz witaminę K i PP, czyli dobrze wpływa na układ nerwowy,
- a także w pierwiastki chemiczne, jak: potas, wapń, żelazo, a także cynk i krzem.
Jak powstaje kasza gryczana?
Kasza gryczana powstaje z obłuskanych nasion gryki. Ze względu na obróbkę wyróżnia się kilka jej rodzajów, a jedną z najbardziej popularnych jest kaszę zwykła, czyli nieprażona. Bardzo często w sklepach dostępna jest również kasza gryczana prażona, jak również kasza cała, albo łamana na drobno, zwana krakowską.
Aby kasza mogła znaleźć się na półkach sklepowych musi przejść wiele etapów wytworzenia:
- najpierw następuje sianie zboża gryki,
- po wyrośnięciu i uzyskaniu przez nią dojrzałości następuje koszenie,
- dalej pozyskiwanie kaszy poprzez np. młócenie,
- następnie podlega ona czyszczeniu, czyli następuje usunięcie z niej nieczystości,
- potem następuje sortowanie, mające na celu usunięcie ziaren, o niepełnej wartości odżywczej,
- dalej następuje parowanie, czyli suszenie, którego zadaniem jest usunięcie gorzkiego jej smaku,
- w następnym etapie poddawana jest obłuskiwaniu,
- na końcu następuje łączenie różnych kasz ze sobą.
Wykorzystanie kaszy gryczanej w kuchni
Kasza gryczana znajduje szerokie zastosowanie w gastronomii, głównie jako dodatek do dań gorących. W 100 gramach gotowanej czystej kaszy znajduje się ok. 140 kcal. Liczba kalorii zwiększa się wraz z dodatkami, np. z sosem grzybowym, gulaszem mięsnym, oraz z sałatkami i surówkami. Może ona stanowić główny składnik kotletów i pulpetów wegetariańskich, jak również bywa stosowana jest do gołąbków, pierogów, czy krokietów.
Kasza gryczana jest niezwykle uniwersalna kulinarnie, to znaczy należy do tych produktów żywnościowych, które można łączyć absolutnie z każdym innym produktem pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Można być również pewnym, że ładnie się wkomponuje i nie zaszkodzi.