Zdrowie

Kawa – Właściwości i korzyści zdrowotne

Kawa to niezwykle popularny na świecie napój, który występuje w wielu różnych odsłonach. Znaleźć ją również można jako składnik niektórych kosmetyków pielęgnacyjnych oraz suplementów diety. Posiada ona wiele cennych dla zdrowia i urody właściwości, które można samodzielnie wykorzystywać we własnym domu. Poznajmy najważniejsze korzyści z jej stosowania.

Kawa jest rzeczywiście bardzo zdrowa. Przede wszystkim jest pełna cennych przeciwutleniaczy i pożytecznych składników odżywczych, które mogą pozytywnie wpłynąć na ogólną kondycję fizyczną i psychiczną. Badania pokazują, że osoby regularnie pijące kawę narażone są na znacznie mniejsze ryzyko wielu poważnych chorób. Z tego powodu warto przyjrzeć się jej nieco bliżej. Oto 13 najważniejszych i opartych na dowodach naukowych korzyści zdrowotnych, jakie można uzyskać z regularnego stosowania kawy:

  1. Kawa może zwiększyć poziom energii i poprawić funkcje mózgu

Kawa może pomóc ludziom czuć się mniej zmęczonymi i zwiększać poziom ogólnej energii organizmu. Wszystko dlatego, że zawiera kofeinę, która jest w rzeczywistości najczęściej używaną substancją psychoaktywną na świecie. Po wypiciu kawy zawarta w niej kofeina wchłania się do krwiobiegu, a stamtąd przemieszcza się do mózgu. W mózgu kofeina hamuje neuroprzekaźniki zwane adenozyną. Gdy tak się stanie, ilość innych neuroprzekaźników, czyli noradrenaliny i dopaminy rośnie, co prowadzi do zwiększenia pracy neuronów.

W kontrolowanych badaniach na ludziach wykazano, że kawa poprawia różne aspekty funkcji mózgu. Obejmują one przede wszystkim pamięć, nastrój, czujność, poziom energii, czasu reakcji i ogólne funkcje poznawcze.

  1. Kawa może pomóc spalić tłuszcz

Czy wiesz, że kofeina znajduje się w niemal każdym komercyjnym suplemencie odchudzającym?

Kofeina jest jedną z niewielu substancji naturalnych, które w rzeczywistości okazały się wspomagać spalanie tłuszczu. W kilku badaniach wykazano, że może ona skutecznie zwiększyć tempo metabolizmu w wartości od 3 do 11%. Inne badania wykazały, że kofeina specyficznie zwiększa spalanie tłuszczu, aż o 10% u osób otyłych i 29% u osób szczupłych. Jednakże możliwe jest, że skutki te zmniejszają się w przypadku długoterminowego picia kawy.

  1. Kofeina może poprawić sprawność fizyczną

Kofeina stymuluje układ nerwowy, powodując wysłanie sygnału do komórek tłuszczowych do rozkładu tkanki tłuszczowej. Związek ten zwiększa także poziom epinefryny (adrenaliny) we krwi. Jest ona hormonem „walki lub ucieczki”, zaprojektowanym tak, aby nasze ciało było gotowe do natychmiastowego i intensywnego wysiłku fizycznego w razie zagrożenia.

Zawarta w kawie kofeina powoduje, że komórki tłuszczowe rozbijają tkankę tłuszczową, uwalniając ją do krwi. Na późniejszym etapie funkcjonują już jako wolne kwasy tłuszczowe i swoiste paliwo dla organizmu. Ze względu na te cenne właściwości, nie jest zaskakujące, że kofeina poprawia sprawność fizyczną średnio nawet o 11-12%.

  1. Istnieje wiele niezbędnych składników odżywczych, występujących w kawie

Kawa jest czymś więcej niż tylko ciemnym napojem, o specyficznych walorach smakowych. Wśród wielu składników odżywczych w jednej filiżanece kawy znaleźć możemy między innymi:

  • ryboflawinę (witamina B2): 11% RDA,
  • kwas pantotenowy (witamina B5): 6% RDA,
  • mangan i potas: 3% RDA,
  • magnez i niacynę (B3): 2% RDA.

Chociaż nie są to wielkie ilości, to warto pamiętać, że wiele ludzi nie kończy na jednej filiżance kawy dziennie.

  1. Kawa może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu II

Cukrzyca typu II jest gigantycznym problemem zdrowotnym, który obecnie dotyka około 300 milionów ludzi na całym świecie. Charakteryzuje się ona podwyższonym poziomem cukru we krwi w związku z opornością na insulinę lub niezdolnością do wydzielania insuliny. Z jakiegoś powodu, osoby regularnie pijące kawę narażone są na znacznie mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.

Badania pokazują, że osoby pijące najwięcej kawy mają średnio 23-50% niższe ryzyko wystąpienia tej choroby. Jedno badanie ukazało nawet poziom tak wysoki, jak 67%. Według przeglądu 18 badań z łączną liczbą 457.922 osób, z których każda piła codziennie przynajmniej jedną filiżankę kawy, mieli oni średnio 7% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.

  1. Kawa może chronić Cię przed chorobą Alzheimera i otępieniem

Choroba Alzheimera jest najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną i przodującą przyczyną otępienia na całym świecie. Choroba ta najczęściej dotyka ludzi powyżej 65 roku życia. Niestety, nie jest znane lekarstwo do jej uleczenia. Jednakże istnieje co najmniej kilka czynników, które można w pierwszej kolejności wykorzystać, aby zapobiec chorobie. Liczne badania wskazują, że picie kawy może dać aż do 65% mniejsze ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

  1. Kofeina może obniżać ryzyko rozwoju choroby Parkinsona

Choroba Parkinsona jest drugą najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną, zaraz po Alzheimerze. Jest ona spowodowana przez śmierć neuronów dopaminowych w mózgu. Tak samo, jak przy chorobie Alzheimera, nie jest dotychczas znane żadne skuteczne na nią lekarstwo. Z tego względu zaleca się przede wszystkim skupić się na odpowiedniej profilaktyce.

W przeprowadzonych badaniach regularnie pijący kawę mieli znacznie mniejsze ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona, przy czym zmniejszenie ryzyka wahało się w zakresie od 32 do 60%. W tym przypadku wydaje się, że sama kofeina powoduje ten efekt. Ludzie, którzy piją kawę bezkofeinową, nie mają zmniejszonego ryzyka choroby Parkinsona.

  1. Kawa wydaje się mieć działanie ochronne na wątrobę

Wątroba jest niesamowitym organem, który wykonuje setki ważnych funkcji w organizmie. Kilka pospolitych chorób, przede wszystkim zapalenie, stłuszczenie i inne, mogą prowadzić nieleczone nawet do śmierci. Niektóre dolegliwości powodują,że wątroba zostaje w dużym stopniu zastępowana przez tkankę bliznowatą. Okazuje się jednak, że kawa może chronić przed marskością wątroby. Osoby pijące 4 lub więcej kubków dziennie mają do 80% zmniejszone ryzyko na poważne schorzenie tego organu.

  1. Kawa może walczyć z depresją i poprawiać humor

Depresja to poważna choroba psychiczna, która powoduje znaczne pogorszenie jakości życia. Jest bardzo powszechna i około 4,1% osób obecnie spełnia kryteria depresji klinicznej. W badaniu opublikowanym w 2011 roku kobiety, które piły 4 lub więcej filiżanek dziennie były narażone na ok. 20% mniejsze ryzyko wystąpienia depresji. W innym badaniu 208.424 osób okazało się, że ci, którzy pili 4 lub więcej filiżanek kawy dziennie miało o 53% mniejsze prawdopodobieństwo popełnienia samobójstwa.

  1. Niższe ryzyko niektórych rodzajów raka

Nowotwór jest jedną z wiodących przyczyn zgonów ludzi na świecie i charakteryzuje się niekontrolowanym wzrostem komórek w organizmie. Wydaje się, że kawa chroni przed dwoma rodzajami raka, czyli rakiem wątroby i rakiem jelita grubego.

Rak wątroby jest trzecią, co do częstości przyczyną zgonów na świecie, a rak jelita grubego czwartą. Badania pokazują, że osoby regularnie pijące kawę mają aż o 40% mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia raka wątroby. Jedno badanie 489.706 osób wykazało, że ci, którzy pili 4-5 filiżanek kawy dziennie mieli o 15% mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego.

  1. Kawa nie powoduje choroby serca i może obniżać ryzyko udaru mózgu

Często twierdzi się, że kofeina może zwiększać ciśnienie krwi. To prawda, ale efekt jest niewielki (3-4 mm / Hg) i zazwyczaj zanika, jeśli pijesz kawę regularnie. Jednak może utrzymywać się u niektórych osób przez dłuższy czas, więc miej to na uwadze, jeśli masz regularnie podwyższone ciśnienie krwi.

Mając na uwadze powyższe, można obalić mit, że kawa zwiększa ryzyko choroby serca. W rzeczywistości istnieją pewne dowody na to, że kobiety, które piją kawę, mają mniejsze znacznie ryzyko tych chorób. Niektóre badania wykazały również, że pijący kawę są o 20% mniej narażeni na udar.

  1. Kawa może pomóc żyć dłużej

Biorąc pod uwagę, że osoby pijące kawę są mniej podatne na wiele chorób, można stwierdzić, że kawa może pomóc żyć dłużej. Jest kilka obserwacyjnych badań wskazujących, że osoby pijące kawę mają niższe ryzyko zgonu. W dwóch dużych badaniach sprawdzono, że picie kawy wiązało się z 20% niższym ryzykiem zgonu u mężczyzn i 26% mniejszym ryzykiem zgonu u kobiet w okresie 18-24 lat.

Ten efekt wydaje się być szczególnie silny przy cukrzycy typu II. W jednym z badań, osoby chore na cukrzycę, które piły kawę miały o 30% mniejsze ryzyko zgonu w okresie 20 lat.

  1. Kawa jest największym źródłem przeciwutleniaczy w diecie zachodniej

Dla ludzi, którzy odżywiają się według standardowej diety zachodniej, kawa naprawdę może być najzdrowszym jej aspektem. Zawiera ona ogromne ilości przeciwutleniaczy, które niektórym ciężko uzyskać nawet dodając pojedyncze owoce i warzywa do codziennego jadłospisu.

Pokarz więcej

Redakcja

Redakcja serwisu drakka.pl to zespół kilku pełnych pasji i zaangażowania osób, które pragną tworzyć i redagować pomocne dla wielu artykuły poradnikowe. Dostępne w portalu treści mają charakter inspiracyjny i pomocniczy, pozwalający lepiej rozwiązywać problemy dnia codziennego. Odpowiadają one potrzebom i zainteresowaniom szerokiej grupy czytelników, niezależnie od wieku i płci.

Artykuły powiązane

Sprawdź także
Close
Back to top button