Zdrowie

Olej z czarnuszki – Właściwości i zastosowania

Istnieje wiele naturalnych środków, które od wieków były stosowne dla ochrony zdrowia i urody, a obecnie stały się nieco zapomniane. Cenne właściwości lecznicze znajdziemy w całej gamie szeroko dostępnych produktów, od oleju rycynowego do octu jabłkowego. Obecne w przyrodzie substancje odgrywać mogą niezwykle ważną rolę w ochronie naszego zdrowia, a jedną z najbardziej cenionych jest właśnie olej z czarnuszki.

Ze względu na niebywałe już osiągnięcia w medycynie, niektóre z naturalnych środków leczniczych zostało zepchniętych na bok. W ostatnich latach jednak zainteresowanie fitoterapią znacznie wzrosło, a coraz liczniejsze badania istotnie pomagają zrozumieć potencjał wielu środków naturalnych. Poprzednie pokolenia z pewnością nie miały takiej możliwości, by z naukowym potwierdzeniem odkrywać znaczenie stosowania roślin dla ochrony zdrowia i urody.

Również coraz więcej lekarzy odkrywa pozytywne skutki łączenia tradycyjnej medycyny z naturalnymi środkami wspomagającymi. Jednym z takich środków, znanych już od wielu wieków i zyskujących coraz większą popularność jest olej z czarnuszki.

Czym jest olej z czarnuszki?


Olej z czarnuszki nazywany jest również olejem z czarnych nasion, olejem z nasion kminu, a także po prostu czarnym olejem. Wytwarza się go z rośliny o botanicznej nazwie Nigella Sativa, której rodzimym obszarem występowania jest Azja. W ostatnich latach zainteresowanie tym produktem naturalnym znacznie wzrosło i pojawiło się wiele cennych badań naukowych, określających jego przydatność w ochronie zdrowia. Najnowsze wynik wskazują, że olej z czarnuszki może być pomocny m.in. w walce z super bakteriami takimi jak MRSA czy H.pyroli, a także wspierać leczenie chorób nowotworowych.

Czarnuszka posiada małe, czarne nasiona w kształcie półksiężyców. Według dokumentacji historycznej była ona stosowana w lecznictwie już w starożytnym Egipcie. Podobno Kleopatra używała czarnuszki dla utrzymania piękniejszego wyglądu skóry oraz włosów. Natomiast Hipokrates lubił stosować czarne nasiona przy rozmaitych dolegliwościach i problemach z trawieniem.

Obecnie dostępnych jest ponad 600 badań, które wykazują korzyści ze stosowania czarnuszki i powstającego z niej oleju. Najczęściej badane są zawarte w niej substancje aktywne, w szczególności nigellone oraz thymoquinone. Roślina ta zawiera jednak również kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas palmitoleinowy, kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas arachidonowy, białka, a także witaminę B1, witaminę B2 oraz witaminę B3. Pozyskiwany z nasion czarnuszki olej posiada również wapń, kwas foliowy, żelazo, miedź, cynk i fosfor.

Używanie i korzyści z oleju z czarnuszki


Od wielu lat na całym świecie prowadzi się badania nad wieloma różnymi składnikami, które znalazły stałe miejsce w tradycyjnej medycynie ludowej. Badania takie objęły również olej z czarnuszki, który okazuje się bardzo skutecznych w przypadku potrzeby leczenia niektórych chorób i dolegliwości. Poniżej przedstawiamy najważniejsze sposoby jego wykorzystania.

Astma i alergia

Liczne badania wykazały, że olej z czarnuszki wykazuje cenne działanie antyastmatyczne. W zależności od przyczyny astmy może on być nawet bardziej skuteczny niż niektóre tradycyjne metody leczenia. Dowiedziono tym samym, że u niektórych ludzi może on skutecznie łagodzić skutki astmy. Ten niezwykły produkt naturalny jest przy tym praktycznie całkiem bezpieczny, łatwy w wykorzystaniu i coraz bardziej dostępny.

Egzema i łuszczyca

Olej z czarnuszki od wielu wieków jest stosowany również w leczeniu problemów skórnych, takich jak egzema czy łuszczyca. Pomaga ukoić stan zapalny, a także przyspieszyć proces leczenia. Wykorzystuje się go zarówno do celów wewnętrznych, jak i zewnętrznych.

Trawienie

Olej z czarnuszki wykazuje właściwości wiatropędne, zapewniające ulgę przy problemach z trawieniem. Zapewnia ulgę poprzez zmniejszanie gazów, wzdęć, a także łagodzenie bólu brzucha. Bardzo często polecany jest w przypadku pasożytów jelit, zapewniając szybsze uleczenie infekcji. Wstępne badania wykazały, że olej z nasion czarnuszki może nawet hamować rozwój raka jelita grubego, bez powodowania skutków ubocznych.

Grzyby i Candida

Badania wykazały również korzystne działanie oleju z czarnuszki w przypadku zakażenia grzybiczego na skórze i w układzie pokarmowym. W terapiach alternatywnych może on doskonale wspierać działanie takich środków jak olejek z drzewa herbacianego, czy też niektórych produktów ziołowych.

Nowotwory

Niektóre badania wskazują, że zawarty w oleju z czarnuszki thymoquinone może doprowadzać do apoptozy komórek białaczkowych. To samo działanie, czyli proces obumierania, podejrzewa się również w przypadku komórek raka piersi, raka mózgu, raka trzustki, raka szyjki macicy, a także raka jamy ustnej. Z tego powodu może być on zalecany również osobom, które są w trakcie leczenia, jednak nigdy nie należy tego robić na własną rękę. Warto jednak wspomnieć, że pochodzące z czarnuszki związki aktywne mogą pomóc zapobiec niektórym skutkom ubocznym działania terapii promieniowaniem.

Zdrowe serce

Znajdujący się w oleju z czarnuszki thymoquinone może również wykazywać bardzo pozytywny wpływ na utrzymanie zdrowia serca. Przede wszystkim pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu, a także utrzymuje odpowiednie ciśnienie krwi.

Super bakterie

Badania przeprowadzone w 2010 roku pokazują, że olej z czarnuszki może być skuteczny w leczeniu osób zakażonych bakterią H.pyroli. Co więcej, inne badania ukazują również jego skuteczne działanie przeciwko MRSA.

Naturalna odporność

Roślina Nigella Sativa w unikalny sposób wspiera układ odpornościowy organizmu, dzięki czemu poleca się ją szczególnie u osób narażonych na rozwój infekcji. Olej z czarnuszki sprawdza się także doskonale jako naturalny środek prewencyjny w okresie przesilenia jesiennego i wiosennego. Zawiera one cenne przeciwutleniacze, korzystne kwasy, a także witaminy z grupy B. Dzięki temu doskonale wspomaga działanie układu odpornościowego, podobnie jak czarny bez, jeżówka czy też czystek. Działa jednak nieco inaczej niż inne rośliny lecznicze i nie wymaga zwykle tak dużej ostrożności w przypadku osób z chorobą autoimmunologiczną. Zwiększa on przede wszystkim funkcje układu immunologicznego, ale jednocześnie nie zachęca do reakcji immunologicznej na zdrowych tkankach.

Olej z nasion czarnuszki jest również wykorzystywany jako alternatywne wsparcie ochrony przed rozwojem infekcji HIV. Często jest także zalecany jako naturalne wsparcie przy chorobach autoimmunologicznych, a także przy problemach z tarczycą.

Skóra i włosy

W niektórych kulturach olej z czarnuszki jest stosowany do zmiękczenia, wzmocnienia i ujędrnienia skóry, a także do zwiększenia wzrostu włosów. Niektóre badania sugerują nawet, że może być on pomocny przy leczeniu blizn, a także może przyczyniać się do zapobiegania ich powstawaniu.

O czym należy pamiętać?

Przede wszystkim warto pamiętać, że wynikające ze stosowania ekstraktów i olejów roślinnych skutki uboczne, w tym oleju z czarnuszki, mogą u niektórych osób występować w różnym natężeniu. Szczególnie dotyczy to przypadków, kiedy produkt nie został odpowiednio przetworzony lub nie jest prawidłowo przechowywany. Przy nieodpowiednim lub zbyt długim przechowywaniu naturalne produkty tłuszczowe jełczeją i mogą być szkodliwe. Ważne jest przede wszystkim, by przechowywać je w ciemnym, szklanym i szczelnie zamykanym pojemniku.

Olej z czarnuszki – Na co zwrócić uwagę?

Olej jest najbardziej skoncentrowaną i najbardziej przyswajalną formą wśród produktów z czarnuszki. Bardzo ważne jest jednak, by upewnić się, że pochodzi z dobrego źródła i zachowuje wysoką jakość. Dlatego też powinien być przede wszystkim:

  • organiczny,
  • czysty – bez ekstrakcji chemicznej,
  • bez dodatków czy innych olejów rozcieńczanych,
  • chroniony przed szkodliwym działanie powietrza i światła,
  • szczelnie zamknięty, by nie zjełczał.

Jak potwierdzają dość liczne już dzisiaj badania olej z czarnuszki posiada kilka cennych związków, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie ludzkiego organizmu. Podobnie jak przy wyborze żywności, kupując tego rodzaju produkt warto upewnić się, że mamy do czynienia z wysokiej jakości produktem, wolnym od szkodliwych dodatków i uzupełniaczy. Wpływ na jakość danego produktu będzie miał także pojemnik, w którym jest on przechowywany. Powinien on być szczelnie zamknięty i chronić przed światłem słonecznym, co zapobiega zbyt szybkiemu jełczeniu.

Jak używać oleju z czarnuszki?

Bardzo często poleca się spożywać jedną łyżeczkę oleju z czarnuszki, nawet do kilku razy dziennie. Świetnie działa również jako olej delikatnie przeczyszczający. Można również poeksperymentować, dodając go do gotowych balsamów, szamponów czy innych kosmetyków, z których korzysta się na co dzień.

Podsumowanie

Olej z czarnuszki jest produktem o niesamowitych właściwościach zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Już od tysięcy lat wykorzystywany jest dla naturalnej ochrony zdrowia i pielęgnacji urody. Nie należy go jednak traktować jako cudowne panaceum na wszelkie dolegliwości, a bardziej jako codzienny środek wspomagający organizm. Jest uważany również za względnie bezpieczny produkt, który może być wykorzystywany również w kuchni. Nie należy również przesadzać z jego stosowaniem, gdyż może w większych ilościach powodować problemy gastryczne. Z pewnością niekorzystnie dla organizmu byłoby spożycie od razu większej ilości oleju. Każda osoba przewlekle chora lub kobieta w ciąży, zanim zacznie stosować olej z czarnuszki, powinna skonsultować to ze swoim lekarzem.

Pokarz więcej

Redakcja

Redakcja serwisu to zespół kilku pełnych pasji i zaangażowania osób, które pragną tworzyć i redagować pomocne artykuły poradnikowe.

Artykuły powiązane

Close