Uroda

Olejek rycynowy w codziennym zastosowaniu

Od pewnego czasu można zauważyć wyraźny rozkwit wszelkich naturalnych metod dbania o urodę. Z pewnością ma to związek z coraz większą ilością badań, dotyczących szkodliwych efektów stosowania kosmetyków chemicznych. Jednym z produktów cieszących się ogromną popularnością jest olejek rycynowy, tak naprawdę znany w naszej kulturze już od wielu lat.

Olejek ten jest bezzapachowy, przez co można go używać do bardzo różnorodnej pielęgnacji. Jego zastosowanie jest szeroko znane zarówno w Egipcie, jak i w Indiach, gdzie rzadziej stosowany był jako kosmetyk. Częściej miał za zadanie ułatwić poród. Z czasem jednak, kobiety coraz bardziej zaczęły doceniać jego właściwości nawilżające oraz odżywiające, zarówno włosy jak i skórę oraz paznokcie.

Olejek rycynowy w ochronie zdrowia

Jak wspomnieliśmy już wcześniej, dawno temu olejek rycynowy miał szerokie zastosowanie w medycynie, między innymi ułatwiał on poród. Do dnia dzisiejszego jest on wykorzystywany zarówno do leczenia ludzi oraz zwierząt. Stosowanie oleju rycynowego zaleca się przede wszystkim w przypadkach silnych zaparć oraz wrzodów. Jego wykorzystanie może mieć także doskonały wpływ w procesach regeneracji skóry podczas gojenia się jej na skutek oparzeń.

Pielęgnacyjne i zdrowotne zastosowanie olejku rycynowego

Prawdziwym hitem jeśli chodzi o stosowanie olejku tego rodzaju jest codzienna pielęgnacja ciała. Wiele kobiet, posiadających szczególnie delikatne rzęsy, o nieszczególnej gęstości oraz grubości, stosuje rycynę każdego dnia, w celu ich wzmocnienia oraz odżywienia. Wiele kobiet poleca także stosowanie tego naturalnego preparatu każdego dnia, przed pójściem spać, na rzęsy oraz brwi pozbawione tuszu do rzęs. Codzienne nakładanie olejku wzmacnia rzęsy, a w wielu przypadkach nawet sprawia, że stają się one znacznie dłuższe i grubsze.

Doskonałe efekty przynosi również moczenie paznokci w wodzie z odrobiną olejków, zwłaszcza gdy paznokcie są słabe i często się łamią. Podobnie wygląda sprawa z włosami. Olejek rycynowy nakładany regularnie na końcówki włosów, lub też na całe kosmyki, sprawiają że stają się one miękkie, delikatne, a zarazem również nawilżone. W przypadku końcówek, olejek skutecznie zamyka łuski włosów, zapobiegając ich rozdwajaniu się. Przyjrzyjmy się jednak nieco bliżej możliwościom jego wykorzystania.

  • Leczenie reumatyzmu

Kwas rycynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy oraz inne kwasy tłuszczowe zawarte w oleju rycynowym są bardzo skuteczne w leczeniu reumatyzmu, zapalenia stawów oraz dny moczanowej. Z łatwością przenika on przez skórę i redukuje stany zapalne. Olej rycynowy jest czasami mieszany z innymi lekami na reumatyzm, aby ułatwić ich penetrację oraz poprawić skuteczność działania terapii.

  • Pomoc w kontroli urodzeń

Olejek rycynowy zawiera toksynę zwaną rycyna, która w istocie jest białkiem. Występuje ona w bardzo małych dawkach i działa także jako skuteczna substancja bakteriobójcza. Ze względu na tę właściwość olej rycynowy jest również stosowany w żelach plemnikobójczych oraz w lotionach, jako środek zapobiegający zapłodnieniu. Jeśli zastosowany jest w dużej dawce i zostanie podany kobiecie w ciąży, to może wywołać poronienie. W przypadku ciężarnych kobiet takie zastosowanie może być fatalne w skutkach, dlatego nigdy nie zaleca się jego stosowania. Z kolei w donoszonej ciąży może pomóc w szybszym urodzeniu dziecka.

  • Łagodzenie zaburzenia miesiączkowania

Kwas rycynowy, który jest obecny w oleju rycynowym, z natury jest emmenagogiem. W przypadku opóźnionych, bolesnych oraz utrudnionych miesiączek stymuluje ich przebieg. Pomaga również w łagodzeniu bólu menstruacyjnego.

  • Ochrona i regeneracja skóry

Olejek rycynowy zawiera kwas undecylenowy, który wykazuje cenne właściwości bakteriobójcze oraz dezynfekujące. Jest użyteczny w leczeniu chorób skórnych, m.in. owrzodzeń. W szczególności tych, które są spowodowane infekcjami bakteryjnymi lub grzybiczymi.

  • Łagodzenia zaparcia

Olej rycynowy najczęściej stosowany jest jako środek przeczyszczający i można go nazwać naturalnym środkiem przeczyszczającym. Jest to zatem najlepszy sposób leczenia skrajnych przypadków zaprać, w których skutecznie nie działają tradycyjne środki przeczyszczające.

  • Stymulacja laktacji

Większość substancji uważanych za emmenagog, jest z natury galaktagogamem. To oznacza, że stymulują one produkcję mleka. Olejek rycynowy, poza łagodzeniem oraz zwiększaniem przepływu mleka, zwiększa również ilość pokarmu. Czyni to głównie dzięki obecności ważnych kwasów tłuszczowych. Jednakże, jego postać skompresowana na zimno, powinna być przyjmowana w małych dawkach. Dzięki temu uniknie się niepożądanych skutków u karmionych piersią niemowląt.

  • Naturalna pielęgnacja włosów

Właściwości bakteriobójcze, owadobójcze, a także przeciwgrzybiczne kwasu rycynowego oraz rycyny sprawiają, że olejek rycynowy jest skuteczną ochroną dla skóry głowy oraz włosów. Chroni je przed infekcjami bakteryjnymi oraz grzybiczymi, czyli dwoma głównymi powodami wypadania włosów. Poza tym, zawarte w nim kwasy tłuszczowe odżywiają włosy, co pozwala zapobiec ich wysuszaniu, także poprzez zatrzymanie wilgoci.

  • Olejek rycynowy – Pozostałe korzyści

Olej rycynowy stosowany jest przede wszystkim jako skuteczny środek przeczyszczający, jednak zawarty w nim kwas rycynowy wykazuje również działanie przeciwzapalne. Dzięki temu, stosowany bywa w leczeniu pacjentów zakażonych HIV. Wszystko dlatego, że związki takie jak kwas rycynolowy czy też rycyna, działają bakteriobójczo i antywirusowo. Olejek rycynowy jest także stosowany na oparzenia oraz rany, by chronić je przed infekcjami.

Słowo ostrzeżenia

Olej rycynowy jest niesławny z kilku powodów. Przede wszystkim dlatego, że kiedyś był używany do zatruwania, a nawet zabijania ludzi. Podawany w większych dawkach może wywoływać nudności, wymioty oraz luźny stolec. Nie jest to coś bardzo pożywnego czy zdrowego, dlatego właśnie znalazł zastosowanie bardziej w przemyśle, niż jako produkt spożywczy.

Pokarz więcej

Redakcja

Redakcja serwisu to zespół kilku pełnych pasji i zaangażowania osób, które pragną tworzyć i redagować pomocne artykuły poradnikowe.

Artykuły powiązane

Close