Zdrowie

Sacha Inchi – Odżywcze nasiona oraz cenny olej

Sacha Inchi, znane również jako orzechy Inków, są nasionami rośliny rosnącej w górach Peru. Pomimo stosunkowo niedawnego odkrycia w branży zdrowia, Sacha Inchi były uprawiane i wykorzystywane przez plemiona mieszkające w dżungli amazońskiej jako źródło pokarmu przez 3.000 lat. Surowe nasiona są niejadalne, ale kiedy są lekko prażone na małym ogniu nabierają ostrego, orzechowego smaku.

Sacha Inchi może być czymś znacznie więcej niż tylko przyjemną przekąską. Te nasiona są bogate w białko, kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9, alfa-tokoferol, karotenoidy, witaminę E, witaminę A oraz błonnik. Są łatwo trawione i mało prawdopodobne, aby powodowały alergie lub jakieś podrażnienia. Wytwarzany z nich olej również jest coraz bardziej dostępny i wykorzystywany do celów spożywczych i pielęgnacyjnych. Ma podobny smak do oliwy z oliwek, tylko nieco lżejszy i lekko orzechowy. Zawiera od niej również więcej białka i kwasów omega 3.

Sacha Inchi dla zdrowia i urody

Weganie i wegetarianie powinni szukać pokarmów bogatych w omega-3 w celu dostarczenia tego niezbędnego składnika odżywczego. Istnieje bardzo niewiele pokarmów roślinnych, które dostarczają go w przyzwoitej ilości. Sacha Inchi dołącza do portulaki, nasion Chia, lnu i mikroalg, jako wegańskie pożywienie zawierające ten ważny składnik diety.

  1. Obniżanie poziomu cholesterolu

Sacha Inchi obniża cholesterol LDL i podnosi cholesterol HDL. Poziom cholesterolu może być największym czynnikiem problemów sercowo-naczyniowych i odzwierciedlać problemy żywieniowe oraz predyspozycje genetyczne w kierunku niektórych chorób.

  1. Dobre samopoczucie

Nasiona te zawierają sporą ilość tryptofanu, prekursora serotoniny. Serotonina jest hormonem dobrego samopoczucia i neuroprzekaźnikiem, który pomaga nam radzić sobie ze stresem i czuć się spokojnym oraz szczęśliwym. Omega-3 zmniejsza także stany zapalne w mózgu, które mogą powodować zmiany nastroju, bóle głowy i inne przykre dolegliwości.

  1. Utrata masy ciała

Wyższe poziomy serotoniny, dzięki zawartości tryptofanu, regulują także apetyt, więc nie mamy ochoty na nadprogramową przekąskę w czasie diety. Sprzyja to wyraźnie procesowi odchudzania i utrzymywania prawidłowej wagi ciała.

  1. Zdrowie mózgu

Większość naszego mózgu składa się z tłuszczu. Z tego powodu musimy przyjmować dobre, zdrowe tłuszcze do zaopatrzenia tych komórek, które nieustannie walczą ze stanem zapalnym. Zapalenie mózgu może powodować depresję, zmęczenie, problemy z pamięcią i przesadne reakcje na ból.

  1. Zdrowie serca

Sacha Inchi poprawia krążenie i jednocześnie obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i stany zapalne w całym organizmie. Wszystko to sprawia, że pojawia się mniej stresu dla całego układu sercowo-naczyniowego, od tętnic do serca.

  1. Cukrzyca

Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają także w kontroli poziomu glukozy we krwi. Wielu lekarzy i naukowców twierdzi, że mogą one faktycznie zmniejszyć odporność na insulinę u pacjentów z cukrzycą typu II. Omega-3 zmniejszają także poziom trójglicerydów, które mają często wysokie poziomy u diabetyków.

  1. Zdrowie kości

Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają w przyswajaniu wapnia. Pokarmy bogate w ten rodzaj tłuszczu doskonale poprawiają gęstość kości i zatrzymują procesy pogarszające ich stan, który najczęściej występuje wraz z zaawansowanym wiekiem.

  1. Wzrok

Witamina E, witamina A i kwasy omega w Sacha Inchi mogą poprawić widzenie i utrzymują zdrowie oczu. Podobnie jak mózg, oczy funkcjonują dzięki dobrej ilości tłuszczu i są podatne na uszkodzenia zapalne, zwłaszcza w późniejszym wieku.

  1. Zdrowie ogólne

Charakter przeciwzapalnego działania Sacha Inchi może sprawić, że są one dobrym uzupełnieniem dla złagodzenia bólu stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów. Warto rozważyć także połączenie Sacha Inchi z imbirem dla jeszcze większych korzyści.

  1. Skóra i włosy

Zawarte w tych wyjątkowych orzechach kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla zachowania zdrowej skóry i włosów. Pomagają nam w regulacji sebum, utrzymują skórę elastyczną, blokują wilgoć, chronią przed uszkodzeniem słonecznym i pomagają naprawiać uszkodzenia.

Pokarz więcej

Redakcja

Redakcja serwisu to zespół kilku pełnych pasji i zaangażowania osób, które pragną tworzyć i redagować pomocne artykuły poradnikowe.

Artykuły powiązane

Close