Groch w zdrowej i odżywczej diecie

Groch to niezwykle odżywcza roślina strączkowa, która charakteryzuje się dużą zawartością aminokwasów. Dzięki temu ceniona jest przede wszystkim przez wegan i wegetarian, którzy muszą zwracać szczególną uwagę na produkty bogate w białka. Ponadto, zawiera on także inne, niezwykle ważne dla zachowania zdrowia składniki odżywcze, dlatego zawsze warto uwzględniać go w codziennej diecie.

Jedni ludzie go uwielbiają i zajadają się nim ze smakiem dodając do innych składników oraz przyrządzając przepyszne dania. Inni za nim nie przepadają. A są i tacy, którzy lubią groch i chętnie, by jedli dania z dodatkiem grochu, lecz z powodów zdrowotnych muszą ograniczać ich spożycie.

Groch jest jednoroczną rośliną strączkową i spotykany jest aż w siedmiu gatunkach. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, lecz obecnie jest rozpowszechniony na całym świecie, a w Europie jest spożywany od piętnastego wieku. Znany był już w czasach starożytnych, lecz historia jego sięga jeszcze dalej, bo aż do dziewięciu tysięcy lat. Może być on rośliną dziko rosnącą, jak i rośliną uprawną.

Wartości odżywcze grochu

Groch posiada wiele cennych i odżywczych dla organizmu właściwości, które wymieniamy poniżej.

Błonnik usprawnia trawienie, a wiec przyspiesza metabolizm, a szybszy metabolizm, to możliwość szybszego zrzucenia nadwagi. Co jest bardzo ważne, dla osób z nadwagą pragnących zrzucić zbędne kilogramy, a także dla osób chcących utrzymać swoją właściwą wagę ciała.

Groch, jako produkt spożywczy, jest niezwykle sytnym i pożywnym pokarmem, a co bardzo ważne, nie posiada zbyt wielu kalorii. Na 100 gram gotowanego produktu przypada tylko niecałe 120 kalorii, czyli mniej więcej tyle ile posiada sporej wielkości banan.

Groch w codziennej diecie

Groch może być wspaniałym dodatkiem w naszej kuchni i przyczyniać się do powstania wielu smacznych oraz zdrowych dań. Na dodatek są to zazwyczaj dania bardzo sycące. Kto z nas nie zna wspaniałej w smaku i niezwykle sycącej zupy grochowej, czy też smaku kapusty z grochem przyrządzanej na Wigilię. Poza tym, groch jest bardzo dobrym dodatkiem do soczewicy, z której powstają kotlety wegetariańskie, czy też farsz do pierogów lub krokietów.

Lecz nie każdy jest takim szczęściarzem i może bezkarnie spożywać potrawy na bazie grochu, czy z dodatkiem grochu. Groch może być źle przyswajalny przez osoby chore na żołądek lub zmagające się z problemami trawiennymi. Nie powinny po niego się gać również osoby z chorobą wrzodową czy cierpiące na refluks. Niestety, te osoby muszą zrezygnować z dań z dodatkiem grochu, albo przynajmniej istotnie ograniczyć ich spożycie.