Imbir – Właściwości, zastosowania i korzyści zdrowotne

Imbir to nie tylko wspaniały i bardzo charakterystyczny dodatek do wielu różnych potraw, ale także cenne źródło licznych właściwości leczniczych. Świeże kłącze imbiru dobrze się przechowuje w zamrażarce, można je suszyć i proszkować. Jest wprost niezastąpione na mdłości lub rozstrój żołądka. Przy regularnym stosowaniu zapewnia działanie ochronne dla organizmu, wzmacniając system immunologiczny i ograniczając rozwój wielu chorób.

Zastosowania lecznicze imbiru są znane przynajmniej od 2000 lat na całym świecie. Pochodzi on z Azji, a szczególnie ceniony jest w Chinach, Japonii,w Indiach, na Bliskim Wschodzie, Afryce i na Karaibach oraz w coraz liczniejszych rejonach całego świata. Najpowszechniej stosowaną częścią jest kłącze, podobne nieco do korzenia, która rośnie jednak pod ziemią. Jest przede wszystkim bogatym źródłem cennych przeciwutleniaczy, także polifenole, dzięki którym znajduje szerokie zastosowanie w ochronie zdrowia. W tym zakresie posiada bardzo szerokie spektrum działania, min. przeciwbakteryjnego, przeciwwirusowego, antyoksydacyjnego i przeciwzapalnego. Wykazuje również właściwości przeciwpasożytnicze, a także ponad 40 farmakologicznych oddziaływań.

Imbir – Właściwości zdrowotne i korzyści lecznicze

Imbir ceniony jest m.in. za swoje wspaniałe właściwości przeciwzapalne, w istocie niezwykle podobne do niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Badania z 2001 roku wykazały, że olejek imbirowy pomógł zmniejszyć ból kolan u osób ze zmianami zwyrodnieniowymi. Został nawet uznany za równie skuteczny jak ibuprofen w łagodzeniu bólu miesiączkowego u kobiet.

Potencjał imbiru w uśmierzaniu bólu wydaje się być niezwykle interesujący i cenny dla zwolenników naturalnych terapii leczniczych. Może przyjść z pomocą na bóle mięśni i stawów, a także zmniejszać nasilenia migrenowych bólów głowy. Ostatnie badania, które zostały zaprezentowany na Międzynarodowej Konferencji American Thoracic Society, wykazały, że dodanie związków imbiru do izoproterenolu, rodzaju leku na astmę, wzmacniają jego działanie rozszerzające oskrzela. Imbir może zapewnić znacznie bezpieczniejszą alternatywę lub przynajmniej uzupełnienie do obecnych na rynku leków na astmę.

Imbir zwalcza nowotwory i cukrzycę

Właściwości przeciwzapalne imbiru bez wątpienia sprawiają, że jest on korzystny przy wielu przewlekłych chorobach zapalnych, a także w zapobieganiu nowotworom. Rzeczywiście, badania opublikowane w British Journal of Nutrition wykazały jego aktywność przeciwnowotworową In vitro w leczeniu raka prostaty. Inne badania potwierdziły, że wykazuje on aktywność przeciwnowotworową, która może pomóc pokonać trudne do wyleczenia typy nowotworów, w tym raka płuc, jajnika, okrężnicy, piersi, czy skóry. Ponadto, zapobiegając toksycznym skutkom działania wielu substancji, w tym leków na raka, może być przydatny jako naturalne uzupełnienie konwencjonalnego leczenia nowotworów. W żadnym jednak razie nie powinien on być stosowany w zastępstwie jakichkolwiek terapii konwencjonalnych.

W przypadku cukrzycy imbir wydaje się być przydatny zarówno zapobiegawczo, jak i leczniczo, głównie poprzez wpływ na wydzielanie insuliny oraz poprawę działania węglowodanów oraz metabolizm lipidów. Badania kliniczne wskazują, że po spożywaniu 3 g suchego proszku imbirowego w przez 30 dni uczestnicy z cukrzycą mieli znaczne obniżony poziom glukozy, triglicerydów, cholesterolu całkowitego i LDL we krwi. Uważa się, że imbir ma pozytywny wpływ na leczenie cukrzycy, ponieważ:

Imbir wykazuje również działanie ochronne przed powikłaniami powodowanymi przez cukrzycę, w tym ochronę wątroby, nerek, ośrodkowego układu nerwowego oraz oczu.

Moc imbiru na nudności, chorobę lokomocyjną i niestrawność

Artykuł o imbirze nie byłby kompletny bez podkreślenia jego wspaniałego działania na rozstrój żołądka. Jest to jeden z najlepszych naturalnych środków do walki z chorobą lokomocyjną lub nudnościami, także w czasie ciąży lub chemioterapii. Badania pokazują, że:

Imbir jest niezastąpiony, jeśli chodzi o walkę z niestrawnością. Robi znacznie więcej, niż tylko łagodzi ból. Pomaga stymulować opróżnianie żołądka bez żadnych negatywnych skutków i wykazuje działanie rozkurczowe, co może tłumaczyć jego korzystny wpływ na cały przewód pokarmowy. Dodatkowo, hamuje bakterie H. Pylori, co może pomóc w zapobieganiu rozwojowi chorobie wrzodowej, przy jednoczesnej ochronie układu trawiennego.

Pozostałe działania imbiru

Imbir zwiększa metabolizm substancji odżywczych z przyjmowanego pokarmu, które mogą przejściowo zwiększyć termogenezę w organizmie. Organizm spala wtedy lepiej tłuszcz przechowywany do tworzenia ciepła i ma korzystny wpływ na ogólny jego metabolizm i magazynowanie. Badania sugerują, że spożywanie termogenicznych składników, takich jak imbir, może zwiększyć metabolizm nawet o 5 %, a tym samym podnieść spalanie tkanki tłuszczowej nawet o 16 %.

Imbir może przeciwdziałać spadkom tempa metabolizmu, które to często występuje podczas odchudzania. Właściwość ta sugeruje, że może być przydatny do utraty wagi, a to jeszcze nie wszystko. Według niektórych badań może być również przydatny dla:

Herbata imbirowa, świeży imbir lub wyciąg – Jaki jest najlepszy sposób stosowanie imbiru?

Zalecany sposób przyjmowania imbiru zależy od tego, w jakim celu ma być on stosowany. W przypadku poważniejszych problemów zdrowotnych zawsze najpierw należy skonsultować się ze specjalistą, który może określić odpowiednią postać oraz dawki. Dla najsilniejszych właściwości leczniczych, stosuje się ekstrakt z imbiru, chociaż niemal tyle samo korzyści terapeutycznych zapewnia świeży lub nawet suszonego imbir.

Wiele osób pije herbatę imbirową i jest to jeden z najprostszych sposobów, aby go regularnie stosować. Wystarczy odciąć kilka cm imbiru i namoczyć go w gorącej wodzie. W ten sposób powstanie esencja podobna do herbaty. Można też obrać korzeń za pomocą noża, a następnie pokroić go w cienkie plastry, w celu wygodnego dodania napojów lub gotowanych potraw.

Nieobrany, świeży imbir można przechowywać w lodówce, przez co najmniej trzy tygodnie lub w zamrażarce przez okres sześciu miesięcy lub nawet dłużej. Warto spróbować różnych eksperymentów, dodając świeżego imbiru i innych rozgrzewających przypraw, takich jak cynamon, do filiżanki herbaty. Takie napoje świetnie sprawdzają się rano, wieczorem, lub po posiłku. Można nawet spróbować mieszania łyżeczki sproszkowanego imbiru organicznego w 4l mrożonej herbaty dla zapewnienia dodatkowego potencjału zdrowotnego.