Kasza gryczana na zdrowie i szczupłą figurę

Kasza gryczana to niezwykle zdrowy i lekceważony składnik odżywczy, który może pomóc przy wielu problemach zdrowotnych. Wspaniale wspomaga proces odchudzania, dostarcza wielu cennych składników, a także zapewnia spore ilości energii. Poznajmy jej najważniejsze właściwości i korzyści stosowania w codziennej diecie.

Istnieją kraje, w których spożywa się ją bardzo często doceniając jej smak i wartości odżywcze. W Polsce także spożywamy kaszę gryczaną, lecz nie gości ona tak często na naszych stołach, jak powinna. W dawnych czasach niepaloną i łamaną na drobno zalecano do spożycia małym dzieciom. Jak i osobom chorym, czy słabym fizycznie, jako wartościowy produkt odżywczy. W czasach współczesnych kasza gryczana również jest stosowana w diecie, np. u osób z chorobą wrzodową.

Cenne właściwości kaszy gryczanej

Jak powstaje kasza gryczana?

Kasza gryczana powstaje z obłuskanych nasion gryki. Ze względu na obróbkę wyróżnia się kilka jej rodzajów, a jedną z najbardziej popularnych jest kaszę zwykła, czyli nieprażona. Bardzo często w sklepach dostępna jest również kasza gryczana prażona, jak również kasza cała, albo łamana na drobno, zwana krakowską.

Aby kasza mogła znaleźć się na półkach sklepowych musi przejść wiele etapów wytworzenia:

Wykorzystanie kaszy gryczanej w kuchni

Kasza gryczana znajduje szerokie zastosowanie w gastronomii, głównie jako dodatek do dań gorących. W 100 gramach gotowanej czystej kaszy znajduje się ok. 140 kcal. Liczba kalorii zwiększa się wraz z dodatkami, np. z sosem grzybowym, gulaszem mięsnym, oraz z sałatkami i surówkami. Może ona stanowić główny składnik kotletów i pulpetów wegetariańskich, jak również bywa stosowana jest do gołąbków, pierogów, czy krokietów.

Kasza gryczana jest niezwykle uniwersalna kulinarnie, to znaczy należy do tych produktów żywnościowych, które można łączyć absolutnie z każdym innym produktem pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Można być również pewnym, że ładnie się wkomponuje i nie zaszkodzi.