Witamina A – Właściwości i funkcje

Witamina A to niezwykle ważna dla zachowania zdrowia substancja aktywna, która musi być dostarczana organizmowi wraz z pożywieniem. Chociaż występuje w różnych postaciach i wielu produktach, nie zawsze jest łatwo przyswajalna. Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego musi być przyjmowana w posiłkach zawierających ten składnik diety. Poznajmy najważniejsze jej właściwości i funkcje w organizmie.

Witamina A jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ wypełnia w nim szereg bardzo ważnych działań. do właściwej absorpcji potrzebuje obecności zarówno tłuszczu, jak i niektórych składników mineralnych. Dzięki temu może zostać prawidłowo wchłonięta z przewodu pokarmowego i w pełni wykorzystana przez organizm. Zaletą witaminy A jest fakt, że może być ona magazynowana w naszym organizmie, dlatego nie istnieje potrzeba jej codziennego spożywania.

Witamina A dla zdrowia i urody

Istnieją dwie główne odmiany tej witaminy: Prowitamina A, która nazywana jest inaczej karotenem i występuje przede wszystkim w żywności pochodzenia roślinnego. Drugą odmianą jest witamina A, która nazywana jest retinolem i występuje głównie w żywności pochodzenia zwierzęcego. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A jest zróżnicowane w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia. Dla dorosłych kobiet wskazana dawka do przyjęcia w ciągu dnia wynosi ok. 4000 IU, natomiast dla mężczyzn jest to 5000 IU.

Korzyści z działania witaminy A

Główne objawy niedoboru witaminy A

Najczęstsze objawy przedawkowania witaminy A

W przypadku przyjmowania przez dłuższy okres dawki większej niż zalecana mogą wystąpić objawy jej przedawkowania. Najczęstsze objawy to nudności, wymioty, biegunka, wysypka, nieostre widzenie, łuszczenie się skóry i bóle głowy.

Naturalne źródła witaminy A w żywności

Witamina A występuje w wielu produktach spożywczych, jednak często różni się przyswajalnością i ilością. Dla zwiększenia jej podaży w codziennej diecie najczęściej poleca się takie produkty jak marchew, ciemnozielone i żółte warzywa, zwłaszcza szpinak, jarmuż, ziemniaki, melon kantalupa, a także wątróbkę, tran z wątroby ryb, mleko i produkty mleczne, jaja i żółte owoce.

Podsumowanie

Witamina A pełni w organizmie człowieka szereg niezbędnych właściwości, przede wszystkim utrzymuje w dobrej kondycji wzrok oraz uczestniczy w procesie odnowy i tworzenia nabłonka. Jeżeli tygodniowa dieta jest bogata w produkty zawierające tę witaminę, np w takie produkty jak wątróbka, jaja, mleko, czy ziemniaki, nie jest wskazana dodatkowa suplementacja w postaci tabletek. Należy jednak pamiętać, że w przypadku stosowania określonych leków, na przykład obniżających cholesterol, dodatkowa suplementacja witaminą A bardzo często jest wskazana. Zawsze jednak należy zachować umiar oraz ostrożność, ponieważ istnieje ryzyko jej przedawkowania, co może prowadzić do zatrucia organizmu.