Witamina A – Właściwości i funkcje

Witamina A to niezwykle ważna dla zachowania zdrowia substancja aktywna, która musi być dostarczana organizmowi wraz z pożywieniem. Chociaż występuje w różnych postaciach i wielu produktach, nie zawsze jest łatwo przyswajalna. Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego musi być przyjmowana w posiłkach zawierających ten składnik diety. Poznajmy najważniejsze jej właściwości i funkcje w organizmie.
Witamina A jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ wypełnia w nim szereg bardzo ważnych działań. do właściwej absorpcji potrzebuje obecności zarówno tłuszczu, jak i niektórych składników mineralnych. Dzięki temu może zostać prawidłowo wchłonięta z przewodu pokarmowego i w pełni wykorzystana przez organizm. Zaletą witaminy A jest fakt, że może być ona magazynowana w naszym organizmie, dlatego nie istnieje potrzeba jej codziennego spożywania.
Witamina A dla zdrowia i urody
Istnieją dwie główne odmiany tej witaminy: Prowitamina A, która nazywana jest inaczej karotenem i występuje przede wszystkim w żywności pochodzenia roślinnego. Drugą odmianą jest witamina A, która nazywana jest retinolem i występuje głównie w żywności pochodzenia zwierzęcego. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A jest zróżnicowane w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia. Dla dorosłych kobiet wskazana dawka do przyjęcia w ciągu dnia wynosi ok. 4000 IU, natomiast dla mężczyzn jest to 5000 IU.
Korzyści z działania witaminy A
- Związek ten jest odpowiedzialny przede wszystkim za zachowanie dobrego wzroku oraz wspomaga leczenie wielu chorób oczu. Zapobiega osłabieniu się wzroku oraz kurzej ślepocie, ponieważ jest składnikiem rodopsyny, czyli barwnika znajdującego się w pręcikach siatkówki.
- Witamina A bierze udział we wzroście kości, wytwarzaniu nabłonka, zębów, dziąseł, skóry oraz paznokci.
- Pomaga w leczeniu trądziku, owrzodzeń, zmarszczek i w postaci retinolu może być stosowana zewnętrznie.
- W wysokim stopniu przyczynia się do zwiększenia odporności organizmu i skrócenia czasu trwania chorób.
- Witamina A ułatwia usuwanie plam starczych na skórze, chroni nabłonek skóry przed zmianami.
Główne objawy niedoboru witaminy A
- kseroftalmia, czyli wysychanie spojówek i rogówki oka,
- przesuszona, podrażniona skóra,
- osłabienie wzroku oraz kurza ślepota.
Najczęstsze objawy przedawkowania witaminy A
W przypadku przyjmowania przez dłuższy okres dawki większej niż zalecana mogą wystąpić objawy jej przedawkowania. Najczęstsze objawy to nudności, wymioty, biegunka, wysypka, nieostre widzenie, łuszczenie się skóry i bóle głowy.
Naturalne źródła witaminy A w żywności
Witamina A występuje w wielu produktach spożywczych, jednak często różni się przyswajalnością i ilością. Dla zwiększenia jej podaży w codziennej diecie najczęściej poleca się takie produkty jak marchew, ciemnozielone i żółte warzywa, zwłaszcza szpinak, jarmuż, ziemniaki, melon kantalupa, a także wątróbkę, tran z wątroby ryb, mleko i produkty mleczne, jaja i żółte owoce.
Podsumowanie
Witamina A pełni w organizmie człowieka szereg niezbędnych właściwości, przede wszystkim utrzymuje w dobrej kondycji wzrok oraz uczestniczy w procesie odnowy i tworzenia nabłonka. Jeżeli tygodniowa dieta jest bogata w produkty zawierające tę witaminę, np w takie produkty jak wątróbka, jaja, mleko, czy ziemniaki, nie jest wskazana dodatkowa suplementacja w postaci tabletek. Należy jednak pamiętać, że w przypadku stosowania określonych leków, na przykład obniżających cholesterol, dodatkowa suplementacja witaminą A bardzo często jest wskazana. Zawsze jednak należy zachować umiar oraz ostrożność, ponieważ istnieje ryzyko jej przedawkowania, co może prowadzić do zatrucia organizmu.