Uroda

Naturalne właściwości prosto z Palmy

Olej kokosowy uznawany jest za bardzo wyjątkowy składnik, równie mocno ceniony ze względu na wartości kulinarne, jak i kosmetyczne. O ile formułowanie diety z jego obecnością powinno wiązać się z rozwagą, o tyle pozytywny wpływ na zachowanie urody praktycznie jest nielimitowany.

Wielu z nas wybierając się do sklepu poszukuje produktów naturalnego pochodzenia. Powszechnie wiadomo bowiem, że są one zdrowsze i bardziej bezpieczne. Mało jednak kto wie o konkretnych właściwościach poszczególnych składników pochodzenia roślinnego czy naturalnego. Jednym z bardzo cenionych w przemyśle kosmetycznym i spożywczym jest organiczny olej kokosowy.

Olej kokosowy w diecie

Jest ceniony nie za ładna nazwę czy zapach, a za szerokie spektrum właściwości. W przemyśle spożywczym robi bardzo dużą furorę wśród osób na diecie. Jest bogatym źródłem tłuszczy, przy czym wspomaga proces metaboliczny i co za tym idzie szybką utratę wagi. Najlepszy jest ten tłoczony na zimno, który konsystencja i wyglądem przypomina masło. Wykorzystywany jest także w wielu ciastach i deserach, jako świetny aromat i źródło trójglicerydów.

Pielęgnacja urody

Również przemysł farmaceutyczny wykorzystuje cudowne właściwości oleju. Tak np. przyczynia się do zapobiegania chorób układu krążenia, cukrzycy, a także pomaga przyswoić „dobrą energię” sportowcom i kulturystom. Jest znakomitym antybiotykiem wiruso i grzybobójczym o działaniu antybakteryjnym. Jego zastosowanie w medycynie jest bardzo szerokie, a wymienione to tylko kilka z licznych.

Niezastąpiony w ochronie skóry

Jednak najczęściej każdy z nas kojarzy go z produktów kosmetycznych. Cechuje się nie tylko słodkim i kuszącym zapachem, ale także mnóstwem właściwości. Jako składnik wielu kremów świetnie nawilża, odżywia, a także wspomaga gojenie ran łagodząc obszar zraniony. W wielu produktach kosmetycznych olej kokosowy jest odpowiedzialny za opóźnianie procesu starzenia się skóry i powstawania zmarszczek.

Piękne i zdrowe włosy

Ponadto to jedyny olej, który przenika w głąb struktury włosa hamując utratę drogocennych protein i ceramidów. Używany w odżywkach czy szamponach działa wygładzająco i odżywczo. Jest także świetnym składnikiem antyperspirantów. Zastosowań jest warto wiele w każdym przemyśle.

Obecnie jest to najpopularniejszy olej często występujący pod nazwą masło kokosowe. Jest to także jeden z nielicznych olei o tak szerokim zastosowaniu, a dzięki w miarę łatwemu procesowi przetwarzania nie odstrasza cena i każdy może sobie pozwolić na jego stosowanie w kuchni czy dla pielęgnacji.

Pokarz więcej

Redakcja

Redakcja serwisu to zespół kilku pełnych pasji i zaangażowania osób, które pragną tworzyć i redagować pomocne artykuły poradnikowe.

Artykuły powiązane

Close