Zdrowie

Herbata z pokrzywy – Właściwości i zastosowania

Herbata z pokrzywy wraca w ostatnich latach do łask w wielu miejscach na świcie. Również w naszym kraju staje się coraz bardziej popularna, ze względu na niezwykłe właściwości odżywcze i pielęgnacyjne. W niniejszym artykule opisujemy zakres jej działania oraz korzyści jakie można uzyskać dzięki jej regularnemu stosowaniu.

Pokrzywa (botaniczna nazwa to Urtica dioica) rośnie dziko na całym świecie, gdzie występuje klimat umiarkowany. Przez zielarzy pokrzywa klasyfikowana jest jako zioło lecznicze, co oznacza, że posiada dużo odżywczych składników roślinnych. Już od starożytności pokrzywę wykorzystuje się jako produkt żywnościowy, środek leczniczy, a także odżywczy tonik dla ciała. Słowo Urtica pochodzi z łacińskiego urere, co oznacza „spłonąć”. Nazwano tak pokrzywę ze względu na parzące włoski, które znajdują się na liściach i łodydze rośliny. Ostre włoski oraz ostro zarysowane krawędzie liści są bardzo charakterystyczną jej cechą.

Zaparzanie dużej ilości suszonych iści pokrzywy we wrzątku przez dłuższy czas to jeden z najprostszych i tradycyjnych sposobów na uzyskanie herbaty z pokrzywy. Poznajmy jej właściwości, zastosowania i sposoby parzenia.

Składniki odżywcze pokrzywy

Pokrzywa zawiera bardzo duże ilości cennych minerałów oraz witamin. Posiada również pewne substancje aktywne, w tym głęboką zieleń chlorofilu oraz karotenoidy. W rzeczywistości w pokrzywie zidentyfikowano ponad sto składników chemicznych, w tym:

  • minerały – żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan, miedź, bor, stront,
  • witaminywitamina A, witamina C, a także witamina K oraz witaminy z grupy B
  • składniki odżywcze – chlorofil, beta-karoten, luteina, zeaksantyna, kwercetyna, rutyna.

Herbata z pokrzywy wykonana z suszonych iści rośliny najbardziej znana jest z wysokiej zawartości minerałów. Susz ziołowy wypełniony jest licznymi minerałami, w tym przede wszystkim magnezem oraz wapniem. Zawiera on o wiele więcej tych minerałów, aniżeli inne zioła. Ostatnio przeprowadzone badania pokazują, że suszone liście pokrzywy mają więcej magnezu, wapnia, a także fosforu, potasu, boru oraz strontu niż suszony rumianek, mięta pieprzowa, szałwia, czy też ziele dziurawca, balsam z lipy czy melisa.

Dokładne ilości minerałów zawartych w herbacie z pokrzywy uzależnione są od wielu czynników, między innymi:

  • warunków uprawy rośliny,
  • konkretnego rodzaju minerałów,
  • ilości suszonych liści z pokrzywy,
  • ilość wody użytej do przygotowania herbaty,
  • czasu zaparzania herbaty.

W jednym z najnowszych badań analizowano skład herbaty, która została wykonana z 20 g suszonych liści pokrzywy zanurzonych we wrzątku przez 30 minut. Okazało się, że taki napar zawiera 76 mg magnezu, co stanowi około 20-25% dziennego zapotrzebowania na ten minerał zarówno u kobiet jak i mężczyzn. Może i nie brzmi to zbyt imponująco, ale dla napoju to bardzo dużo. Poza tym większość zielarzy zaleca stosowanie wyższego stosunku suszonych liści z pokrzywy do wody, aniżeli ten podany w badaniu. Dzięki temu jeszcze bardziej zwiększa się w niej ilość zalecanych składników mineralnych. Przyjrzyjmy się zatem najważniejszym korzyściom z picia herbaty z pokrzywy.

Herbata z pokrzywy – Najważniejsze właściwości i zastosowania

Wstępne wyniki badań pokazują, że pokrzywa poza bogatą zawartością składników odżywczych, posiada również wiele innych właściwości wspierających zdrowie. Poniżej przedstawiamy te najbardziej znaczące.

  • Zmniejsza stres oksydacyjny

Uważa się, że zawarte w liściach pokrzywy naturalne polifenole są odpowiedzialne za potężne zdolności antyoksydacyjne. Stres oksydacyjny związany jest z przyspieszeniem starzenia, jak również z wieloma chorobami przewlekłymi. Dzięki składnikom przeciwutleniającym herbata z pokrzywy doskonale wspomaga organizm w walce z wolnymi rodnikami, zapobiegając wielu chorobom i dolegliwościom zdrowotnym.

  • Ulga w bólu

Herbata z pokrzywy ma działanie przeciwbólowe, które w ziołolecznictwie wykorzystywane jest od wielu setek lat. Bardzo często zaleca się jej stosowanie w przypadku dolegliwości związanych np. z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

  • Walka z infekcjami

Pokrzywa wykazuje cenne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Herbata z pokrzywy może zapewnić znaczącą aktywność przeciwbakteryjną w porównaniu do innych silnych związków przeciwbólowych. Działa ona skutecznie przeciw wielu popularnym bakteriom.

  • Zmniejsza stan zapalny

Pokrzywa działa jako naturalny środek przeciwzapalny. Dzieje się tak poprzez wiele mechanizmów, takich jak zmniejszenie aktywności wiązania kappa B (NF-kB) z DNA. Okazało się, że ekstrakt z pokrzywy, który jest dość często stosowany w leczeniu zapalenia stawów, zmniejsza poziom prozapalnych związków. Zalicza się do nich białko interleukina-6 i C-reaktywne.

  • Obniża poziom cukru we krwi, poziom ciśnienia krwi oraz cholesterol

Pokrzywa jest wykorzystywana w środkach dla diabetyków, ponieważ zwalcza wysoki poziom cukru we krwi, a także zmniejsza ryzyko występowania czynników w układzie sercowo-naczyniowym. Nie nalezy jednak zapominać, że wykazuje także właściwości moczopędne.

  • Walka z nowotworem

Wiele na to wskazuje, że pokrzywa może mieć korzystny wpływ podczas leczenia nowotworu gruczołu krokowego. Niestety, obecne wyniki badań nie jeszcze dają pełnej jasności i pewności jej działania w tym zakresie.

  • Leczy podszewkę żołądka

Herbata z pokrzywy pomaga w leczeniu błony śluzowej żołądka przy wrzodach oraz rozmaitych podrażnieniach. Niewątpliwe warto ją stosować profilaktycznie, zwłaszcza w przypadku zwiększonej podatności na problemy gastryczne.

  • Leczenie łagodnego przerostu gruczołu krokowego

Korzenie pokrzywy, a nie jej liście, stosowane są w celu zmniejszenia objawów powiększonej prostaty. Również z nich przygotowuje się napary i herbaty, a także nalewki oraz maceraty.

Jednym z najlepszych sposobów uzyskania jak największej ilości korzyści z herbaty pokrzywowej, jest długie zaparzenie sporej ilości wysuszonych liści rośliny we wrzątku.

Najważniejsze wskazówki

Ogólnie dla uzyskania jak najwięcej korzyści z pokrzywy przyjmuje się takie proporcje: ok. 30 g wysuszonych liści pokrzywy na ¼ litra czystej wody. Można także użyć około 1 łyżki stołowej liści z pokrzywy na 30 ml wody. 30 g suszonych liści pokrzywy na ¼ litra wody jest minimalną ilością, jaką należy użyć, by w pełni korzystać z zawartych w roślinie składników odżywczych. Warunkiem jest jednak, że spożywa się herbatę z pokrzywy regularnie i codziennie. 30 g suszonych liści pokrzywy to mniej więcej 120 g świeżych liści z pokrzywy. Chociaż nie wszystkie składniki mineralne w 100% są ekstrahowane, to jednak herbata z pokrzyw posiada ich znaczne ilości.

Po zalaniu wrzątkiem napar musi być zakryty na co najmniej kilkanaście minut. To pozwoli na osiągnięcie temperatury pokojowej przed schłodzeniem. Długi czas zaparzania pozowali osiągnąć herbatę bardziej bogatą w składniki mineralne. Gorąca i zimna woda wyciągają z pokrzywy inne ilości składników odżywczych.

Można również wykorzystać prasę francuską lub słoik o pojemności ¼ litra, by uzyskać litr herbaty z pokrzywy. Jeśli chce się uzyskać większe ilości herbaty z pokrzywy, to wystarczy w garnku zagotować wodę, wrzucić do niej odpowiednią ilość suszonych liści z rośliny i na małym ogniu gotować kilkadziesiąt minut. Następnie całość odcedzić i przechowywać w lodówce.

Warto spróbować mrożonej herbaty, wykonanej jedynie z liści pokrzywy lub z mieszanki pokrzywy z innymi ziołami. Jeśli nie zbierzecie i nie ususzycie samodzielnie tej wspaniałej rośliny, to możecie je zakupić w sklepie ze zdrową żywnością. Aby zachować kondycję latem i korzystać z bogatej zawartości składników odżywczych, należy przygotować dużą ilość herbaty z pokrzywy. Najlepiej jest przechowywać ją w lodówce, a w razie potrzeby pić z dodatkiem lodu. Jedna z najwspanialszych odżywczych kombinacji ziołowych do picia na zimno to liście pokrzywy, lucerna, słoma owsiana lub skrzyp, a także róża.

Pokarz więcej

Redakcja

Redakcja serwisu to zespół kilku pełnych pasji i zaangażowania osób, które pragną tworzyć i redagować pomocne artykuły poradnikowe.

Artykuły powiązane

Close