Zdrowie

Orzechy nerkowca – Właściwości i wartości odżywcze

Orzechy nerkowca przebojem wdarły się na polski rynek, ciesząc podniebienia wielu smakoszy. Chociaż nie należą do najtańszych przekąsek, to dzięki licznym właściwościom odżywczym, warte są swojej ceny. Poznajmy najważniejsze korzyści z włączenia ich do codziennej diety.

Delikatnie słodkie, chrupiące i smaczne orzechy nerkowca są pełne energii, antyoksydantów, witamin i minerałów, które wszystkie są niezbędne dla utrzymania naszego zdrowia. Te wyjątkowe orzechy są także jednym z najpopularniejszych składników słodkich, jak i pikantnych potraw z całego świata. Wyrastają na średniej wielkości drzewie, które jest wiecznie zielone. Zalicza się je do rodziny Anacardiaceae, w rodzaju Anacardium, a jego nazwa naukowa to Anacardium occidentale. Drzewo nerkowca pochodzi z brazylijskich, amazońskich lasów tropikalnych. Rozprzestrzenione zostało na świecie przez portugalskich odkrywców, a dziś jest uprawiane na skalę komercyjną głównie w Brazylii, Wietnamie, Indiach i wielu krajach afrykańskich.

Drzewo nerkowca posiada liczne, jadalne owoce w kształcie gruszki, ale „prawidłowe” owoce znajdują się pod nimi. Małe, w kształcie fasoli, szare, z twardą zewnętrzną powłoką otaczającą pojedyncze jadalne jądro, które jest właśnie znane, jako orzech nerkowca.

Zewnętrzna powłoka wytwarza żywicę fenolową – urushiol, która jest silnie żrącą substancją drażniącą skórę.  Podczas przetwarzania, ta zewnętrzna powłoka jest palona w celu zniszczenia toksycznej żywicy, a dopiero potem jest rozłupywana. Orzechy nerkowca mają ok. 2-3 cm długości i 1,5 cm średnicy. Ich nazwa pochodzi od kształtu nerki lub fasoli. Każdy orzech dzieli się na dwie równe połowy, jak w innych roślinach tego rodzaju.

Orzechy nerkowca – Właściwości i korzyści zdrowotne

Orzechy nerkowca są bogate w kalorie – 100 g dostarcza ok. 553 kalorii. Są pełne rozpuszczalnych form błonnika, witamin, minerałów i licznych fito-chemikaliów, które pomagają chronić organizm przed chorobami, również takimi jak nowotwory.

Nerkowce są bogate w przyjazne sercu jednonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy oraz kwasy palmitololejowy. Tego rodzaju kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć szkodliwy cholesterol LDL, a także zwiększają we krwi poziom dobrego cholesterolu HDL. Badania naukowe wskazują, że dieta śródziemnomorska, która jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, pomaga zapobiegać chorobie wieńcowej i udarom, głównie poprzez sprzyjanie zdrowemu profilowi lipidowemu krwi.

Orzechy nerkowca są bogatym źródłem niezbędnych minerałów. Związki te, a zwłaszcza mangan, potas, miedź, żelazo, magnez, cynk, selen, są w nich silne skoncentrowane. Garść orzechów nerkowca dziennie w diecie zapewni wystarczające ich ilości i może pomóc w zapobieganiu chorobom z powodu ich niedoboru. Selen jest ważnym mikroelementem i działa jako kofaktor dla antyoksydacyjnych enzymów, takich jak peroksydazya glutationowa, która jest jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy w organizmie. Miedź jest z kolei kofaktorem wielu ważnych enzymów, w tym cytochromu C-oksydazy i dysmutazy ponadtlenkowej. Cynk jest kofaktorem dla enzymów, które regulują wzrost i rozwój, funkcję gonad, trawienie i syntezę DNA.

Orzechy nerkowca są również dobrze znane z posiadania wielu istotnych witamin, takich jak kwas pantotenowy – witamina B5, pirydoksyna – witamina B6, ryboflawina i tiamina – witamina B1. 100 g orzechów dostarcza 0,147 mg lub 32% zalecanej dziennej dawki pirydoksyny. Pirydoksyna zmniejsza m.in. ryzyko homocystynurii i niedokrwistości syderoblastycznej. Niacyna pomaga zapobiec pelagrze lub zapaleniu skóry. Co więcej, te witaminy są niezbędne do metabolizmu białka, tłuszczu i węglowodanów na poziomie komórkowym.

Wybór i przechowywanie

Orzechy nerkowca mogą być dostępne na rynku przez cały rok. W sklepach można znaleźć produkty surowe, solone, słodzone lub kandyzowane. Kupuje się łuskane orzechy, które charakteryzują się jasną, kremowo-białą, zwartą i jednolitą teksturą, dającą uczucie ciężkości w ręku. Dobrej jakości produkty powinny być wolne od pęknięć, pleśni, plam i zjełczałego zapachu. W domu, orzechy nerkowca przechowuje się wewnątrz szczelnego pojemnika w lodówce, w celu uniknięcia ich jełczenia. W idealnych warunkach świeże orzechy mogą przetrwać 5-6 miesięcy.

Orzechy nerkowca w zastosowaniach kulinarnych

  • Orzechy nerkowca mają chrupką konsystencję i maślany smak z przyjemnym słodkim owocowym aromatem.
  • Można je zjeść jako przekąskę, solone lub słodzone.
  • Doskonale sprawdzają się jako ozdoba różnego rodzaju słodyczy i deserów.
  • Orzechy nerkowca i migdały, wraz z innymi suszonymi owocami, są wykorzystywane w pikantnych daniach z ryżu w Indiach i innych krajach azjatyckich.
  • Orzechy tego rodzaju są szeroko stosowane w wyrobach cukierniczych, jako dodatek do herbatników, słodyczy i ciast.
  • „Jabłka nerkowca” są popularnym owocem, spożywanym w wielu regionach świata samodzielnie lub wykorzystywane do przygotowania zdrowych napojów.

Profil bezpieczeństwa

Alergia na orzechy nerkowca jest dość często występującym problemem, które występuje w postaci zmian skórnych, zwłaszcza u dzieci. Objawy reakcji mogą wahać się od prostego świądu skóry, czyli pokrzywki, do ciężkiej postaci manifestacji anafilaktycznej, w tym trudności w oddychaniu, bólach brzucha, wymiotach i biegunce. Krzyżowe reakcje mogą wystąpić również z niektórymi wraz innymi orzechami i owocami z rodziny Anacardiaceae, takimi jak mango, pistacje, etc.

Pokarz więcej

Redakcja

Redakcja serwisu drakka.pl to zespół kilku pełnych pasji i zaangażowania osób, które pragną tworzyć i redagować pomocne dla wielu artykuły poradnikowe. Dostępne w portalu treści mają charakter inspiracyjny i pomocniczy, pozwalający lepiej rozwiązywać problemy dnia codziennego. Odpowiadają one potrzebom i zainteresowaniom szerokiej grupy czytelników, niezależnie od wieku i płci.

Artykuły powiązane

Sprawdź także

Close
Back to top button
Close