Herbata – Popularne rodzaje i właściwości
Herbata to niezwykle popularny praktycznie na całym świecie napój, który może występować w wielu różnych odmianach i formach. Różnić się mogą one nie tylko kolorem, ale także właściwościami. W niektórych krajach picie herbaty ma charakter rytualny, a w innych z kolei jest produktem powszechnym, a wręcz niedocenianym. W niniejszym artykule przedstawiamy najważniejsze informacje na jej temat.
Nie każdy napój jest tak znany na świecie, jak herbata. Spotykana w wielu kolorach i smakach, a także znana na każdym kontynencie w różnych odmianach i rodzajach. Najpopularniejszym rodzajem jest herbata czarna i zielona, lecz coraz popularniejsza staje się także herbata biała, czerwona, żółta, a nawet niebieska.
Znamy również podział na herbatę liściastą, granulowaną, prasowaną i aromatyzowaną. Wszystkie one znajdują sobie wiernych wielbicieli, a czasami także krytyków.
Herbatkami nazywamy także ziołowe napary. Powstają one na bazie przeróżnych jadalnych ziół i suszonych owoców. Jedna z najbardziej znanych owocowych i ziołowych herbatek przygotowuje się z kwiatów lipy, która okazuje się bardzo pomocna podczas przeziębienia, podobnie jak herbatka z malin. Bardzo często mamy także do czynienia z herbatką z dzikiej róży, pokrzywy, bzu czarnego, czystka, czy ostropestu, itd. Nie są to jednak herbaty sensu stricto, jednak nazywane tak są ze względu na sposób ich zaparzania i podawania.
Wielowiekowa tradycja picia herbaty
Początki herbaty sięgają prawie 3000 lat przed naszą erą, choć dokładna data jest trudna do ustalenie. Pierwsze pisemne wzmianki o herbacie pochodzą z dziesiątego wieku przed naszą erą. Jedno jest pewne, że od bardzo dawna znali ją i pili Chińczycy. Do Europy, a w tym także do Polski, dotarła dopiero w siedemnastym wieku. Lecz początkowo traktowano ją głównie jako ziele lecznicze. Dopiero około stu lat później rozpowszechnił się zwyczaj picia herbaty. Współcześnie rośliny, z których powstaje herbata, uprawiane są w wielu krajach Azji, a także poza tym kontynentem, w strefie zwrotnikowej.
Herbata w wielu odmianach
Herbata występuje w wielu różnych gatunkach i odmianach, często wynikających z procesu jej przetwarzania. Poniżej przedstawiamy najbardziej znane i rozpowszechnione z nich.
- Herbata czarna, którą używamy na co dzień w naszych domach uzyskiwana jest w wyniku kilku procesów przetwórczych. Otrzymywana jest poprzez więdnięcie, skręcanie, fermentację i suszenie. Należy do najbardziej znanej i rozpowszechnionej odmiany.
- Herbata zielona nie poddawana jest procesowi fermentacji, dlatego zachowuje wiele cennych wartości. Po zerwaniu od razu podlega procesowi suszenia, dzięki czemu jest znacznie wartościowsza dla organizmu i łagodniejsza, niż inne rodzaje tego trunku. Dobrze działa na układ trawienny, a dodatkowo stabilizuje nastrój i działa uspokajająco. Doskonale wspomaga proces odchudzania i dodaje energii. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy chroni organizm przed procesami starzenia i rozwoju wielu chorób.
- Herbata biała nie jest tak dobrze znana, jak odmiana czarna, czy zielona, a głównym jej dostawcą na rynek światowy są Chiny. Pozyskiwana jest w okresie wiosennym i wytwarzana jest z młodych, nierozwiniętych jeszcze pączków. Następnie pączki poddawane są więdnięciu i suszeniu. Biała odmiana jest jedną z najdroższych herbat. W naszym kraju za sto gram dobrej herbaty białej trzeba zapłacić nawet 100 zł. Oczywiście na rynku istnieje duża rozpiętość cenowa, bo i gatunków tej herbaty jest kilka. Biała odmiana trunku przed zaparzeniem posiada kolor zbliżony do koloru srebra, natomiast po zaparzeniu przypomina kolor słomkowy.
- Herbata żółta powstaje w podobny sposób, jak jej biała odmiana. Różni się jednak od niej i od wyżej wymienionych herbat smakiem, gdyż dłużej poddawana była suszeniu. Posiada kolor zielono- żółty i uznawana jest za jedną z najszlachetniejszych odmian.
- Herbata czerwona również pochodzi z Chin i posiada silny zapach oraz intensywny smak. Powstaje dzięki dodatkowemu procesowi fermentacji i leżakowaniu. Cechuje się niesamowicie długim okresem przydatności do spożycia. Może leżakować nawet pół wieku, podczas, gdy inne rodzaje herbat najwyżej jeden rok.
O czym jeszcze warto wiedzieć
Ogólnie herbata zawiera szereg witamin, jak witaminę A, B1, B2, C, E, K, a jej regularne picie w umiarkowanych ilościach nie zagraża naszemu zdrowiu, a nawet pomaga. Jednak picie w dużych ilościach, szczególnie mocnej i czarnej odmiany może być niekorzystne dla zdrowia. Zwłaszcza ze względu na znajdującą się w niej kofeinę, która może wywoływać niepokój, a nawet lęk. A ponadto może doprowadzić do uzależnienia, jak i w skrajnych warunkach nawet do uszkodzenia niektórych organów, np. nerek. Także zawsze zalecana jest rozwaga, która powinna także obejmować picie herbaty.