Zdrowie

Właściwości zdrowotne owoców dzikiej róży

Historycznie rzecz biorąc dzika róża była ważna już od czasów starożytnych, szczególnie w zakresie przygotowywania i stosowania produktów spożywczych, leków, kosmetyków, rożnych rytuałów oraz perfum. Wiadomym jest, że Grecy, Persowie i Rzymianie stosowali wiele rodzajów róży jako naturalnych leków. W 77 r. n.e. rzymski pamiętnikarz Pliniusz spisał ponad 30 chorób, które mogłyby być “wyleczone” z pomocą owoców róży.

Dzika róża (łac. Rosa canina) jest krzewem liściastym, pochodzącym z Europy Zachodniej, Azji i Afryki. Jej łukowate, kolczaste łodygi wytwarzają pierzaste liście, około 6-7 cm długie, złożone z 5-7 listków w kształcie owalnym, z ząbkowanymi brzegami.

W przeciwieństwie do popularnych gatunkach róża japońska (łac. Rosa rugosa), ma bardzo gęste, kolczaste łodygi i skórzaste liście. Roślina ta ma średnio dziewięć wąskich, podłużnych w kształcie listków. Każdy z nich ma do 3-5 cm długości.

R.canina uwielbia rosnąć w lasach, zagajnikach, zaroślach i żywopłotach, na wysokościach do 550 metrów. Może wspinać się wysoko po drzewach. Róże japońskie można znaleźć na wysokości do 400 metrów. Wszystkie róże mogą być uprawiane w słońcu lub lekkim cieniu i rozwijać się dobrze na suchych i lekko kwaśnych glebach.

Charakterystyka dzikiej róży

  1. Używane części rośliny: płatki – sporadycznie i dojrzałe owoce – bez nasion.
  2. Zbiór owoców: owoce R.canina zbiera się od końca września do października – zazwyczaj lepiej po pierwszych przymrozkach.R.rugosa zbierana jest od końca sierpnia do września.
  3. Zawartość witaminy i wartości odżywczych: A, B, D, E i C – ok. 20-60 razy więcej wit. C, niż pomarańcze, w stosunku masowym, flawonoidy, garbniki, cukry, kwasy, pektyna, karotenoidy – likopen.
  4. Działanie: przeciwutleniające, ściągające, anty-wirusowe, moczopędne.

Właściwości dzikiej róży

  • Płatki róży były wymieniane w Farmakopei Brytyjskiej jako naturalny środek ściągający, aż do 1930 roku. Można z nich wytwarzać doskonały, pachnący dżem, przede wszystkim z róży damasceńskiej, szczególnie popularnej w Bułgarii.
  • Dzika róża może pomóc złagodzić czerwonki i biegunki. Ponadto, różne flawonoidy, w połączeniu z witaminą C, posiadają silne działanie przeciwutleniające i chronią organizm przed czynnikami wewnętrznymi i zewnętrznymi. Wysoka zawartość witaminy C w owocach róży będzie zatem bardzo przydatna w zapobieganiu i zwalczaniu infekcji, przeziębienia, grypy i zapalenie płuc.
  • Witamina C i bio-flawonoidy to cząsteczki zawsze ze sobą połączone w naturze. W ten sposób nasze ciała doświadczają witaminy C podczas jedzenia owoców. Dzika róża bogata w ten ważny kompleks chemiczny może być stosowana w celu wzmocnienia tkanek. Pomaga zbudować i utrzymać zdrowy układ krążenia, zapobiegając uszkodzeniom naczyń włosowatych.
  • Odkrycie dużej zawartości witaminy C w róży nastąpiło podczas II wojny światowej. W tym okresie niedobór owoców cytrusowych sprawił, że brytyjski rząd zorganizował pozyskiwanie jak największej ilości dzikiej róży, jak to możliwe w Anglii, jako zastępczego źródła witaminy C. To w końcu podkreśliło znaczenie róży jako doskonałego źródła tej witaminy i rozpoczęła się jej popularność na całym świecie.
  • Dzika róża to także łagodny środek przeczyszczający z właściwościami moczopędnymi, mogący pomóc w leczeniu zakażeń dróg moczowych. Zawartość żelaza w róży czyni z nich doskonałe uzupełnienie dla miesiączkujących kobiet.
  • Olej uzyskiwany z nasion dzikiej róży ma właściwości zmniejszania blizn i rozstępów, spowodowanych ciążą i porodem, ze względu na swoje właściwości regeneracji tkanek.

Więcej o owocach dzikiej róży: https://www.edocr.com/v/v7bpbeax/olejedu/waciwoci-zdrowotne-dzikiej-ry

Jak widać dzika róża to doskonały owoc, posiadający liczne właściwości lecznicze. Co ważne, jest dostępny w naszym kraju w dużej obfitości.

Tematy
Pokarz więcej

Redakcja

Redakcja serwisu to zespół kilku pełnych pasji i zaangażowania osób, które pragną tworzyć i redagować pomocne artykuły poradnikowe.

Artykuły powiązane

Close